Чортків. Костел св. Станіслава

Dec 11, 2012 23:51



Костел святого Станіслава в Чорткові можна сміливо називати найвеличнішою спорудою і домінантою міста. Навіть замок і величезний новозбудований греко-католицький собор на його фоні виглядають зовсім безпретензійно.



Перший костел в Чорткові було зведено у 1610 році як собор для монахів-домініканців, які з'явились в місті у 1600 році, прийшовши з сусіднього з Чортковом села Шманьківці, яке на той час ще було містечком. Фундатором будівництва костелу, а заодно і монастиря отців-домініканців, виступив тодішній власник міста Станіслав Гольський. Храм і монастир входили в оборонну систему Чорткова і відігравали у ній далеко не останню роль.



Відомо, що свого часу в костелі в літургіях під час своїх походів брали участь польські королі Ян Казимир і Ян ІІІ Собеський.



У середині ХVІІ століття костел зазнав ушкоджень під час одного з нападів на місто і довший час стояв в аварійному стані. У 1731 році храм відбудували.



За часів Австро-Угорщини монастир при костелі, на відміну від багатьох інших, не було закрито чи пристосовано для інших потреб.



Наприкінці ХІХ століття храм вже не вміщував суттєво збільшену кількість прихожан, тому було прийнято рішення про перебудову костелу. Автором проекту виступив уродженець Товстого відомий архітектор Ян Кароль Сас-Зубжицький. Внаслідок перебудови, яка тривала майже десять років і завершилась у 1914 році, костел повністю змінив свій вигляд. Новий храм, зведений у стилі навіслянської готики, вийшов шикарним і з плином часу виглядає все більш вишукано і велично.



З приходом радянської влади костел спочатку передали православним, а у 1959 році перетворили на склад міськторгу. Повернули храм римо-католикам у 1989 році, тоді ж отці-домініканці відновили свою діяльність в Чорткові.



А тепер подивимось на інтер'єри храму:











Костел з замкового вікна:



Вид на костел з гори Вигнанки, під якою розташовується замок:



Інші записи про Чортків можна переглянути тут.

Чортківський р-н, Чортків, костели

Previous post Next post
Up