Іспанська релігійна скульптура

Apr 14, 2023 14:48



На цей пост надихнула мене прочитана під час тепершньго Великого посту книжка "Cudowny Krucyfiks z Limpias".  У ній розповідається про вражаючі  події, що пов'язані з чудотворною скульптурою розіп’ятого Христа у парафіяльній церкві Лімпіаса, невеликого містечка на півночі Іспанії. 30 березня 1919 року люди, які зібралися тоді у церкві, вперше побачили диво Христа, який ожив на хресті... Ця книга - майже розповідь очевидця цих надзвичайних подій. Її автор, німецький аристократ, священнослужитель і богослов, барон Карл Август Йоганнес Евальд фон Кляйст, зібрав багато свідчень і розповідей людей, які пережили Чудо Живого Розп’яття з Лімпіасу.
Крім основного опису подій барон Кляйст ще детально описав саме Розп'яття й дійшов висновку, що створили його два майстри. Один із них, вирізьбив тулуб і кінцівки, які не завжди відповідають анатомічним пропорціям, інший створив високомистецьку голову Христа (друге фото під катом). Обидва автори Розп'яття невідомі. Але з-поміж кількох вірогідних кандидатів на авторство голови Христа, барон Кляйст вирізняє відомого іспанського скульптора XVII ст. Петро Ролдана. І дійсно, передивившись наявні в мережі інші роботи Ролдана, особливо скульпутру Христа з композиції "Покладення у гріб" (у пості під катом), можна дійти висновку, що саме йому належить авторство виконанні голови розіп'ятого Христа у Лімпіасі. Натомість, як стверджує барон Кляйст, дочка Ролдана ― Луїза, яка також була скульптуром, і не набагато гіршим за батька, могла виконати різьблення самого тіла Христа до згаданого Розп'яття.
Аналіз здійснений бароном привів мене й до інших видатних творів іспанської скульптури цього періоду, з чим і ділюся з вами у цьому пості. Фото в пості могло бути й більше, але, на жаль, не не до усіх виокремлених мною скульптур є фото доброї якості. Тому доведеться ще поїхати до Іспанії й усе перефотографувати :-))





Педро Ролдан. Ретабло катедрального собору в Севільї. Покладення у гріб.







Педро Ролдан. Скульптура іспанського короля Фердинанда III Кастилського (фрагмент). З цього ж храму.



Педро Ролдан. Богоматір скорбот



Луїза Ролдан. Скульптура напівлегендарного іспанського святого VIII - IX ст. Генезія Картахенського



Луїза Ролдан. Фрагмент скульптурної композиції "Покладення у гріб".



Алонсо Кано. Голова засновника чернечого ордену боніфатрів святого Іоана Божого.



Алонсо Кано. Педро де Мена. Святий Антоній з Падуї



Педро де Мена. Скульптура одного з найвидатніших ченців і аскетів франискансього ордену святого Петра Алькантари



Хуан Мартінес Монтаньєс. Скульптура третього генерала ордену єзуїтів Св Франсіска Борджії (Борхи)



Хуан Мартінес Монтаньєс. Скульптура засновника ордену картезіанців Св. Бруно Кельнського





Хосе Монтес де Ока. Скульптура святого Бенедикта Мурина. Він же Бенедикт Палермський





І для порівняння сучасна скульптура авторства Алехандра Лопеса. Святий кармеліт-босий Іоан від Хреста





скульптура, Іспанія

Previous post Next post
Up