Телескоп зафіксував спалах від чорної діри в центрі нашої галактики

Oct 24, 2012 11:36



Рентгенівський телескоп NuSTAR, запущений на орбіту в червні, зробив перші знімки надмасивної чорної діри в центрі нашої Галактики і зафіксував потужний спалах - викид енергії, що відбувається, коли чорна діра поглинає матерію, повідомляє НАСА.

«Нам пощастило, ми змогли „зловити“ спалах від чорної діри під час сеансу спостережень. Ці дані допоможуть нам краще зрозуміти „лагідного велетня“ в серці нашої Галактики - чому він іноді видає спалаху протягом декількох годин, а потім знову впадає в дрімоту», - каже науковий керівник проекту NuSTAR Фіона Харрісон з Каліфорнійського технологічного інституту.

Надмасивна чорна діра в сузір'ї Стрільця (Sgr A*), розташована в центрі нашої Галактики, відома своїм мирним вдачею. Чорні діри в центрах багатьох інших галактик поглинають зірки та іншу матерію навколо себе, внаслідок чого виникають потужні спалаху і викиди матерії. Але Sgr A* з моменту її виявлення в 1974 році не видала ні однієї потужної спалаху - принаймні такий, щоб існуючі телескопи могли її побачити.

Однак телескоп NuSTAR - інструмент, який має чутливість в 100 разів вище і просторовий дозвіл в десять разів краще, ніж всі інші рентгенівські телескопи - вперше дозволив вченим більш детально розібратися в «харчові звички» нашої чорної діри.

«Астрономи давно припускали, що чорні дірки під час „закуски“ повинні породжувати жорстке рентгенівське випромінювання, але NuSTAR став першим телескопом, чия чутливість стала досить високою, що виявити його», - говорить один з учасників проекту Чак Хэйли з Колумбійського університету в Нью-йорку.

Телескоп зумів побачити рентгенівську спалах, яку породила матерія, підігріта до 100 мільйонів градусів процес поглинання її чорною дірою. Астрономи розраховують, що ці дані разом з даними спостережень в інших діапазонах допоможуть їм краще зрозуміти фізичні процеси, які стоять за поглинанням матерії чорними дірами і їх зростанням.

Космічний телескоп NuSTAR був запущений 13 червня поточного року з допомогою ракети Pegasus XL, що стартувала з літака-носія L-1011 Stargazer («Звіздар») над акваторією Тихого океану. Телескоп знаходиться на орбіті висотою близько 630 кілометрів. Як очікується, 350-кілограмовий космічний апарат працюватиме на орбіті як мінімум два роки.

Проект NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array), загальна вартість якого становить 180 мільйонів доларів, покликаний заповнити «лакуну» в потоці даних, що надходять з інших рентгенівських обсерваторій, таких як «Чандра» і XMM-Newton. Новий телескоп буде працювати в діапазоні рентгенівського випромінювання високої енергії, причому в цьому діапазоні він буде мати чутливість в 100 разів вище і просторовий дозвіл в десять разів краще, ніж всі інші рентгенівські телескопи.


Интересные статьи, Космос

Previous post Next post
Up