Рівень моря може піднятися набагато вище, ніж вважалося раніше

Jul 17, 2012 01:12



Рівень моря може піднятися набагато вище, ніж вважалося раніше, про що говорить нове дослідження копалин коралів, яке дозволяє зрозуміти драматичні наслідки танення полярних льодів в далекому минулому.

Вчені Австралійського національного університету провели аналіз копалин коралів, зібраних по всьому світу, які збереглися з часів останнього межледниковья, що мав місце 125.000 років тому.

Вони створили велику базу даних, що включає вік і дані про розміри копалин коралів, які живуть поблизу поверхні моря, і використовували комп'ютерне моделювання для вивчення того, як зміна маси крижаного покриву могла впливати на корали в різних регіонах світу.

За рахунок моделювання географічної мінливості рівня моря в той період часу, вони змогли обчислити найвищу точку рівня моря, яка може бути досягнута в результаті танення льодів.

За словами вчених, враховуючи зміни рівня моря в минулому, сьогоденні та майбутньому, вони змогли з'ясувати, що середній глобальний рівень минулого піднімався від 5,5 до 9 метрів.

У той період температура на полюсах, швидше за все, була лише на 3-5 градусів вище, ніж зараз. Температура, за прогнозами, повинна знову досягти цього рівня до кінця сторіччя, що говорить про високий рівень ризику для всієї нашої цивілізації.

Интересные статьи

Previous post Next post
Up