Несамовитий вбивця раку знайдено вченими з Сан-Дієго

Dec 07, 2011 01:54



Американські вчені з Каліфорнійського університету Сан-Дієго і їх японські колеги з Університету Кіушу в Фукуоці пропонують використовувати для боротьби із злоякісними клітинами аналог глюкози, який виявився для них токсичним - повідомляє New Scientist з посиланням на публікацію в журналі Cancer Research.

Підхід заснований на тому, що джерелом вуглецю та енергії для клітин служить глюкоза. Фахівці виявили, що ракові клітини здатні поглинати з зовнішнього середовища синтетичний аналог глюкози 2-дезоксіглюкозу.

Опинившись усередині клітини, 2-дезоксіглюкоза фізично витісняє з ланцюгів обміну речовин білок, який у ракових клітин блокує механізм апоптозу. У нормі апоптоз, або запрограмована клітинна смерть, забезпечує самогубство клітин, що становлять небезпеку для організму. У ракових клітин цей процес порушений, і тому вони діляться нескінченно. 2-дезоксіглюкоза, позбавляючи ракові клітини білка, який робить їх безсмертними, знову включає механізм клітинного самогубства.

Загибель клітин, що поглинув 2-дезоксіглюкозу, можна викликати за допомогою препарату АВТ-263 (Navitoclax). Він спеціально розроблений для придушення активності двох внутрішньоклітинних інгібіторів апоптозу Bcl-2/Bcl-xL.

Цей підхід представляється перспективним для лікування раку легенів, печінки, молочної залози і крові. В експериментах на мишах з раком передміхурової залози було показано зникнення агресивних пухлин протягом декількох днів.

Медицина, Наука и технологии

Previous post Next post
Up