В предверии Рождества и Нового Года.../In anticipation of Christmas and New Year's Eve

Dec 10, 2010 09:49

Ёлка наряжена, письмо Деду Морозу пишется, подарки докупаются, самое время подумать чего бы такого приготовить на Новый Год и Рождество...Ну с Новым Годом более-менее понятно!..И в Америке без традиционного oливье, шубы и холодца не обойтись! А вот Рождество? Рождество- это перво на перво Свят Вечер(Christmas Eve), постный ужин, колядки(Рождественские песни).

The tree is up and decorated, letter to Santa is work-in-process, gifts are getting purchased, now is a perfect time to think about the menu for New Year's and Christmas... Well, I think New Year's is somewhat easy, even here in America we won't do without traditional dishes like Olivie Salad (also known as Russian Potato Salad), "Shuba" ("Fur Coat") and Kholodets/Studenets (sort of jellied meat)! But what about Christmas? Christmas starts with traditional Christmas Eve supper and Ukrainian Christmas carols (kolyadky).

Традиционно на Свят Вечер подают только постные блюда, т.к Предрождественский пост еще не закончился. Их должно быть 12.

Traditionally for Christmas Eve supper we serve lent dishes, since the lent holds until the first star appears on the sky. There must be 12 dishes on Christmas Eve table.




Kутя, узвар, вареники с картошкой и капустой, отварной картофель с грибной подливкой или катрофель, запеченный с грибами, борщ с грибными ушками(ушки - маленькие пельмени с грибами), тушеная капуста, квашеная капуста, рыба жареная или в томатной подливке, селёдка, грибы, постные голубцы с гречкой, фасоль в любом виде, вареники с черносливом с маковой подливкой(на десерт).

Kutia (traditional Christmas dish made out of grain), Uzvar (traditional Christmas drink made out of dried fruit), varenyky with potatoes and cabbage, boiled potatoes with mushroom sauce or baked potatoes with mushrooms, borscht with mushroom ears (ears are dumplings), stewed cabbage, pickled cabbage, fish - fried or in tomato sauce, herring, mushrooms, lent cabbage rolls (holubtsi) with buckwheat, any kind of beans, varenyky with prunes in poppy-seed sauce (for desert) - these are some dishes to cook for Christmas Eve supper.

Моё меню на Свят Вечер: My menu for Christmas Eve as follows:
1. Кутя/Kutia
2. Узвар/Uzvar
3. Винегрет/Vinegret Salad
4. Картофель с грибами/Potatoes with Mushrooms
5. Вереники с картошкой/Varenyky with potatoes
6. Вареники с капустой/Varenyky with cabbage
7. Капуста тушеная/Stewed cabbage
8. Капуста квашеная/Pickled cabbage
9. Рыба жареная или в томатной подливке/Fish, either fried or in tomato sauce
10. Селёдка с лучком/Herring with Onions
11. Грибочки маринованные/Marinated Mushrooms
12. Варенички с черносливом с маковой подливкой(на десерт)/ Varenyky with Prunes in Poppy-seed Sauce (for desert)

Но главным блюдом Святвечернего и Рождественского стола является кутя.
Так что наш следующий пост о куте.

But the main dish of both Christmas and Christmas Eve meals is Kutia (traditional Ukrainian dish, made out of grain). So, our next post will be about Kutia.

Святвечірні страви, uzvar, kutia, Святвечір, olenkaphotography.com, кутя, Українські страви, by olenkaphotography.com, Свят-Вечір, ukrainian christmas, ukrainian cuisine, traditional christmas, узвар

Previous post Next post
Up