19 серпня 1856 року американець Гейл Борден отримав патент на процес концентрації молока вакуумним методом.
Оскільки він вже витратив багато коштів на свій попередній винахід, "м'ясний сухар", то був змушений шукати партнерів, щоб почати виробництво і збут нового продукту. Він запропонував Томасу Гріну 3/8 своїх патентних прав , запропонував Джеймсу Бріджу 25% на його внесок, і вони разом побудували фабрику в Уолкотвілі, штат Конектикут. Партнери Бордена сподівались на швидкий прибуток, але нова продукція не могла відразу завоювати ринок. Тому вони перестали надавати підтримку Борденові і менш ніж за рік фабрика закрилась. Однак Борден був настільки впевнений в успіху, що зміг переконати їх, разом із третім інвестором, Реуілом Вільямсом, побудувати новий завод, теж в Конектикуті, на цей раз у Бервілі. Однак, як і багато інших підприємсв в 1857 році, цей другий завод доткнула фінансова криза (т.зв. Паніка 1857 року) і прибутки насилу покривали витрати. Але вже в наступному році все змінилось - в потязі Борден зустрів Джеремі Мілбенка, фінансиста з Нью-Йорку. Той був вражений ентузіазмом Бордена і його вірою в прибутковість згущеного молока і вони стали повноправними патнерами, заснувавши New York Condensed Milk Company
Об'єми продажів почали рости, а Громадянська війна, що вибухнула у 1861 році створила великий попит на згущене молоко в армії Союзу. Для солдатського раціону згущене молоко було надзвичайним продуктом: 400-грамова банка містила 30 г білків, стільки ж жирів і 200 г вуглеводів (разом 1300 ккал). Солдати, що повертались додому, розповідали про нього рідним та знайомим і до кінця 60-х згущене молоко стало неймовірно популярним. Компанія мусіла розширюватись, щоб задовільнити зростаючу потребу, і у тому ж році, закривши завод у Бервілі, Борден відкриває першу з багатьох фабрик згущеного молока в Нью-Йорку та Ілінойсі
Незважаючи на швидке зростання компанії, Борден завжди надавав велике значення дотриманню чистоти і санітарних норм на своїх фабриках, запроваджені ним стандарти і досі викорстовуються у виробництві згущеного молока. Крім того Борден продовжував експерименти по конденсації м'яса, чаю, кави і какао, а в 1862 році запатентував метод концентрації яблучного та виноградного соку. Назва New York Condensed Milk Company у 1899 році була змінена на Borden Milk Company. Під нею компанія існувала до 90-х років. Зараз торговою маркою Borden володіє Dean Food, під цим брендом продаються молочні продукти, соки, фруктові напої, какао та чай