Jag ska ta det svenska Högskoleprovet igen, och försöka höja mitt resultat från 1,7 till högsta möjliga, 2,0. Jag är säker på att det ligger inom min förmågas gränser, men denna gång tänker jag vara väl förberedd. Jag har skrivit ut gamla prov och sitter och övar med dem. En månad kvar. Gott om tid att öva. Denna gång skall 2,0 gå vägen.
Eller 1,9 vore inte helt fel. Eller ens 1,8. En höjning är en höjning och skillnaden mellan 1,7 och 1,8 är faktiskt mer betydande än man kan tro. Det kan vara skillnaden mellan att komma in på önskad utbildning eller att inte göra det.
Men i vilket fall. I tillägg till alla dessa utskrivna övningsprov sitter jag och övar in svenska ord, med hjälp av länken nedan. Det var ju alltid ORD-delen jag stupade på... cirka 15 fel på den delen, men 2-4 fel per del på de andra. Antagligen för att min utbildning och egna språkutveckling sedan ung ålder föregått i huvudsak på engelska. (Så det år jag fick fem fel på engelsk läsförståelse kände jag mig faktiskt rent förolämpad. Jag är förbannat duktig på engelska, och det är inte bara skryt som får mig att säga det. Fem fel på engelsk läsförståelse är för mig oacceptabelt. Som att ta världsmästaren i skytte och få honom/henne att missa tre av fyra skott. Det är inte för att personen inte kan skjuta, det är för att någonting är fel med upplägget. Fem fel på engelsk läsförståelse, mutter morr och övriga svordommar, jag höll på att få apoplexi när jag såg resultatet...)
http://ord.relaynode.info Jag har ordnat inloggning och lösenord åt mig själv på sidan och håller statistik på hur det går... jag ligger på 83,3% rätt, vilket väl inte är helt förkastligt, men det betyder ju att 16,7% av svenska språket är för mig okänt...
Tur att jag börjar bli bättre på att härleda ord och gissa! Bra att veta skillnaden mellan "jättestor" och "jättelik" när man ska översätta "kolossal"... tja, att veta skillnaden är inte så svårt, men att i det ögonblick tänka på/vara medveten om skillnaden kräver lite övning.
I övrigt är det förvånande hur många ord som "låter" som vad de är. Som "strigla", det låter som något lite skarpt och obehagligt, och det betyder "vässa". Hurra hurra för människans eviga förmåga att ge ljud/namn åt saker efter deras egenskaper... vad är det det heter nu igen? Onomatopoetik. Inte helt pålitlig men jag tycker mig ana den både här och där.
Och sedan får man god hjälp av sin halva medecinska utbildning. Jag vet tillexempel instinktivt vad ord som "farmaka", "histologi", och "kolit" betyder, och jag vet skillnaden mellan "inflammation" och "infektion". Och jag har tillräckligt med latin i huvudet för att kunna härleda "daktyloskopi" till "fingeravtryckslära".
Med andra ord finns det fortfarande hopp, nu med en månad kvar till Högskoleprovet... kanske kan jag höja mitt 1,7 åtminstone till 1,8? Eller till 1,9? Eller till och med det eftersträvnadsvärda 2,0?!