(no subject)

Jan 02, 2009 19:22

Taaaaip... Paskaičiau aš straipsnių, komentarų internete, tinklaraščių: bendra nuomonė apie Vilniaus naujametinius fejerverkus - neigiama. Arba labiau neigiama nei teigiama. O pagrindinis paaiškinimas: buvo paprasti fejerverkai, ir tiek. Tai man įdomu pasidarė: o ko žmonės tikėjosi? Kas yra "nepaprasti" fejerverkai? Nes, kiek mačiau iš įrašo, nebuvo šaudoma "belekaip", buvo ir "mintis", ir "piešinys"... Gal buvo tikėtasi, kad vietoj geltonai-žaliai-raudonų ugninių gėlyčių petardos iššoks į dangų ir nupaišys tikrą, plazdančią Lietuvos vėliavą, o tuomet visa tai pavirs mėlynu audeklu su geltonom žvaigždelėm, kad fejerverkai išpokšės Lietuvos himną, o galingų prožektorių iškviesti Katedros aikštėje sumanys nusileisti ateiviai? Skraidančių fejervekinių drakonų būna tik kine. Skundai, kad nepamatė "žadėtosios Lietuvos istorijos", yra nepagrįsti: niekas tos istorijos jums neišrašys aiškiai ant popierėlio - tam ir yra išankstinė reklama, kad simbolius galėtumėt atpažinti ir pasimėgauti reginiu geriau. Muzikos nesigirdėjo - techninė problema, bet neaišku, ar baisiai svarbi ta muzika (mano šiemet stebėti fejerverkai sproginėjo tyloje - ir gerai, nes girdėjosi žiūrovų šūksniai). Iš tiesų didžiausia bėda, manyčiau, yra tai, kad pats Vilnius nelabai dėkingas tokiam šou, ypač Arkikatedra. Jei stebi fejerverkų šou pernelyg arti jų šaltinio, tai aišku, kad nieko ir nepamatysi. O atsitraukti nelabai yra kur... Per toli - vėl negerai. Galų gale, nenorėk pamatyti viso vaizdo: tai neįmanoma, nes šaudoma ne tik tau, bet ir tiems, kurie yra visai kitoje katedros pusėje.

Ir dar: tvirčiausios nusivylimo šaknys - visai ne fejerverkininkų, o žiūrovų problema. Nes visi ėjo "pažiūrėt, kaip susprogs milijonai". O kai sprogsta milijonai, niekas nieko gero nesitiki. Visi eina užsiprogramavę, kad bus nesąmonė, todėl nieko ir nepamato. Jeigu eitų ne į milijonus žiūrėti, o sutikti Naujųjų mieste, su tūkstančiais kitų vilniečių, kartu pasidžiaugti, atsipalaiduoti, dvidešimčiai minučių pažiopsoti į švieseles ir užmiršti visus praėjusių ir ateinančių metų rūpesčius... tai džiaugsmo būtų trisdešimt kartų daugiau. Nežinau, fejerverkais nuoširdžiai žavėdavausi gal iki kokių 12-os metų, o dabar jau tikrai nėra taip, kad sprogsta koks aukso lietus ir - OOOOOOO... Tiesiog nusiteiki, kad bus gražu, bet stebuklų (t.y. skraidančių drakonų) nebūna, tad nėra prasmės jų laukti.

Tas pats su VEKS. Visi tik burba, tik burba, kad šnipštas bus. Tai ir bus: nes per visus savo burbėjimus žmonės pamirš, kad galima nueiti paklausyti atvežtų koncertų, pamatyti parodų, dalyvauti viešuose renginiuose. Nes žmonės visada nori daugiau, nei jiems duoda. Štai krizena visi dėl Valdovų rūmų. Aš irgi krizenu, aš irgi skeptikė. Ir jeigu bac - netikėtai atsiras žmogus, kuris rūmus padarys tikrai gyvus, niekas į tai nekreips dėmesio ir toliau burbės, kad nesąmonė. Gana programuotis. Atsipalaiduokim. Pažiūrėkim, kas bus.

lietuva, žmonės, vilnius

Previous post Next post
Up