Домашній свіжий сир для діток готувала щоденно. Захотілося спробувати щось нове.
Сир фета за рекомендаціями Олексія Онегіна
www.arborio.ru/2009/09/04/feta/ вийшов дуже смачним!
Запишу під катом рецепт і технологію приготування, а також маринований сир фета.
Із 2 л молока вийшло 500 г смачного сиру!
Пропорції запишу ще раз(швидше для себе:)))):
Потрібно:
2 л свіжого молока
2 ст.л. йогурта (в мене кисле молоко, варто все-таки брати йогурт)
4 таблетки ацидин-пепсину(або сичужного фермента)
Технологія приготування:
Залити молоко в каструлю і, періодично помішуючи, нагріти його до температури людського тіла. Розмішати 1 склянку молока з йогуртом, влити його в каструлю, знову розмішати, накрити кришкою й залишити при кімнатній температурі. Ацидин-пепсин розтерти у порошок і залити 1/2 скл. холодної води.
Через 1 годину влити воду з ацидин-пепсином у каструлю, розмішати й залишити на ніч. За цей час молоко згорнеться й відділиться сироватка. Ножем акуратно розріжте цю масу на поверхні сироватки на квадрати стороною близько 1 см., розмішайте кілька раз із перервами в п'ять хвилин, і вилийте вміст каструлі в друшляк, вистелений складеною в кілька шарів марлею. Залиште на кілька годин, щоб стекла вся рідина. Цю сиворотку залишити для розсолу.
Замішайте у сирну масу 1/4 ч.л. солі, перекладіть сир у форму (таку можна зробити, наприклад, з пакета з-під соку) і залиште при кімнатній температурі ще на 12-24 години - сир остаточно “схопиться” і по консистенції буде як справжня фета.
Приготуйте розсіл: 200 мл. сироватки розмішайте з 1,5 ст.л. солі, наріжте сир кубиками, залийте розсолом і покладіть у холодильник.
А ще мені подобається маринований сир фета, як закуска і до салатів разом зі смачним маринадом ( побачила у жж
ewgenija_s ). Готувала влітку з купованого сиру --сподобалося!
Маринад:
1 пучок свіжого базилику (або сухий)
2 зубці часнику
1 пекучий перець(теж можна сухий)
400г сиру фета
300мл олії (краще оливкової)
Базилік подрібнити, часник нарізати пластинками, з перцю видалити насіння, теж дрібно порізати. Фету порізати кубиками 2 на 2 см.
Все скласти в чисту суху банку, залити олією, закрити кришкою, легенько потрясти, щоб спеціїї рівномірно розподілились. Дати настоятись кілька днів. Зберігати у холодильнику.
02.11.10 Сьогодні готувала ще одну порцію.Спробувала відігріти , як звичайний сир, щоб був щільнішої консистенції і краще різався. Вийшло добре!