Ойґен Ґомрінґер. "Від лінії до сузір'я" 1954

Feb 10, 2012 13:51


Мови знаходяться на шляху до формального спрощення, скорочення, виявляється жорсткість та вузькість форм мови. Зміст речення часто передається одним словом. Довгі твердження часто представлені малими групами літер. До того ж, є тенденція заміни багатьох мов декількома більш розповсюдженими. Чи є звуження та спрощення мови кінцем поезії? Звісно ні.

Звуження-обмеження, в кращому сенсі, - це концентрація та спрощення - що є самою суттю поезії. Звідси ми маємо домовитись, що сьогоднішня мова повинна мати певні спільні положення із поезією, і що вони повинні підтримувати, а не підпирати, один одного у формі та змісті. У щоденному житті ці стосунки проходять непоміченими. Заголовки, слогани, групи звуків та літер вирощують форми, що могли б стати моделями для нової поезії, що просто чекають на виразне використання. Ціль нової поезії - повернути поезії її органічну функцію у суспільстві, і відтак - відновити місце\позицію поета у суспільстві. Пам'ятаючи про спрощення мови і її письмової форми, єдине, що можливо - це говорити про органічну функцію для поезії в умовах даної лінгвістичної ситуації. Відтак новий вірш є простим і може бути сприйнятий візуально як цілісність і по частинам. Він стає об’єктом для бачення і для використання: об’єкт із думкою, але зробленою конкретно через гру (play-activity\denkgegenstanddenkspiel), її відношення із стислістю та виразністю. Це запам'ятовується та відбиває себе у свідомості в якості картини. Цей об'єктивний елемент гри є корисний сучасній людині, кому поет допомагає\кого пристосовує через свої особливі здібності до цього виду гри. Будучи експертом в мові та в правилах гри, поет винаходить нові формулювання. Через взірцеве використання правил гри новий вірш може вплинути на звичайну мову.

Сукупності-сузір'я є найпростішою формою в поезії, основними одиницями котрої є слова, котрі складаються у групи слів так як зірки формують кластер.

Сузір'я є впорядкуванням-аранжуванням, і в той самий час є простором для гри закріплених вимірів.

Сузір'я - зроблене поетом. Він визначає простір для гри, поле чи силу та пропонує їх можливості. Читач, Новий

Читач, хапає ідею гри та приєднується.

В сузір'ї щось привноситься у світ. Це є реальністю в собі, а не віршем про щось чи ще щось. Сузір'я є запрошенням.

Ґомрінґер, школа, лікнеп, конкретизм, лікбез, конкретна поезія

Previous post Next post
Up