За фіговим листком дипломатії

Sep 13, 2014 22:35

12 серпня Петро Порошенко повідомив, що звернувся до Жозе-Мануеля Баррозу з пропозицією відтермінувати запровадження нових ставок мита при доступі європейських товарів на український ринок.
Того ж дня у Брюсселі відбулася тристороння міністерська зустріч у форматі Україна-ЄС-РФ, в якій взяли участь Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, Комісар ЄС з питань торгівлі Карел де Гухт та Міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв.
За підсумками зустрічі була оприлюднена спільна заява:

Спільна міністерська заява щодо імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, включно з поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі
Сьогоднішня зустріч була продовженням тристоронньої міністерської зустрічі 11 липня 2014 року в Брюсселі та зустрічі на найвищому політичному рівні, яка відбулася 26 серпня 2014 року в Мінську.
Член Європейської Комісії з питань торгівлі К. Де Гухт, Міністр закордонних справ України П.Клімкін та Міністр економічного розвитку Російської Федерації О.Улюкаєв погоджуються з важливістю просування у питанні лібералізації торгівлі для забезпечення зростання та підвищення добробуту, у відповідності до зобов'язань сторін в рамках СОТ. Вони дійшли спільної думки щодо необхідності забезпечення того, щоб Угода про асоціацію між Україною та ЄС, включно з поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі, та Зона вільної торгівлі СНД разом сприяли досягненню більш інтегрованого економічного простору в регіоні.
З метою надання повної підтримки стабілізації України, Європейська Комісія готова, у разі ратифікації Україною Угоди про асоціацію з ЄС, запропонувати додаткову гнучкість. Така гнучкість полягатиме у відкладенні тимчасового застосування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі до 31 грудня 2015 року, одночасно з продовженням  на цей період автономних торговельних преференцій ЄС на користь України.
Сторони продовжуватимуть консультації щодо відповідей на стурбованості Росії. Прогрес в рамках згаданих консультацій оцінюватиметься під час тристоронніх зустрічей на міністерському рівні.
Зазначений процес має бути невід'ємною частиною всеосяжного мирного процесу в Україні, з повагою до територіальної цілісності України та її права самостійно визначати власну долю.
Базуючись на такому розумінні, Росія та Україна підтверджують, що продовжуватимуть застосування преференційного режиму в рамках зони вільної торгівлі СНД.
* * *Міністерство закордонних справ України радісно заявило, що перенесення введення в дію Угоди про асоціацію з Євросоюзом дасть можливість зняти усі гіпотетичні занепокоєння Росії, а українські товаровиробники зможуть підготуватися до конкуренції на європейському ринку. Таку позицію підтримав й прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, який  взагалі вважає, що відтермінування асоціації з ЄС не є проблемою для української економіки, а навпаки - Україна отримала навіть більше, ніж очікувала.

Між тим, ні усі розділяють «перемогу» і оптимізм дипломатів щодо такого повороту подій  в умиротворенні російського агресора.

Бернд Йоганн (керівник української редакції Deutsche Welle):
Який поворот подій! Щойно Європейський Союз вчергове посилив санкції проти Росії, щоб змусити Москву піти на поступки у конфлікті на Сході України. І відразу після цього Брюссель та Київ відтермінували заплановане втілення угоди про зону вільної торгівлі, яка мала стати фундаментом зміцнення відносин України з ЄС. Таким чином сторони хочуть виграти час та отримати нагоду для того, щоб врахувати російські претензії до цієї угоди. ЄС проводить дуже сувору політику щодо Москви, але тепер паралельно намагається до неї ще й придобритися.
Рішення ухвалене в Брюсселі після зустрічі з єврокомісаром з питань торгівлі Карелом де Ґухтом та відповідними міністрами з України та Росії. Розмова була хоч і нетривалою, але результативною: повною мірою угода про асоціацію буде втілена лише наприкінці 2015 року. Таким чином сторони планують попередити митну війну з Росією. Водночас є надія, що такого роду мирне рішення знайдеться і у питанні Східної України.
Москва не хоче європейської України
Утім, 15 місяців - доволі тривалий термін. Москва зібрала понад дві тисячі претензій до угоди про асоціацію. Поки сторони обговорять кожну з них конфлікт на Сході України може перетворитись у "заморожений", а офіційний Київ таким чином втратить вплив над цими територіями. Сепаратисти, яких підтримує Москва, розраховують на такий розкол та користуються чинним наразі перемир'ям, у першу чергу, для зміцнення своїх позицій.
Кремль з самого початку намагався зірвати зближення України та ЄС. Москва сприймає Україну не як незалежну державу, а як російську зону впливу. Заснувавши Євразійське економічне співтовариство та передусім Митний союз, у РФ намагаються створити проект на противагу ЄС. Україна, зорієнтована у бік Європи, не вписується у таку концепцію.
Угода під загрозою
То хіба Росія буде справді зацікавлена у серйозній розмові з Києвом та Брюсселем? Перемовини між ЄС та Україною тривали впродовж багатьох років. Кремль увесь час лише заважав: спочатку політичними погрозами, потім економічними санкціями та врешті-решт військовим наступом на Україну.
Якщо врахувати усі претензії з боку Росії до угоди про асоціацію між ЄС та Україною, то від початкового документа залишиться мінімум. Необхідність пристосування до європейських норм мло б стати імпульсом для проведення економічних реформ в Україні, які дуже потрібні державі. Однак цей стимул втрачається, коли угоду відкладають на довгий термін.
Велике розчарування для українців
Сотні тисяч людей в Україні вийшли минулої зими на вулиці, відстоюючи європейську перспективу для своєї країни. Таким чином вони підтримували і заплановану угоду про асоціацію. Те, що Брюссель та Київ тепер під тиском Росії мають намір відкласти суттєву частину цієї угоди, напевно стало розчаруванням для багатьох українців. І без того доволі напружені настрої в Україні можуть ще більше загостритись та викликати чергову хвилю протесту, спрямовану не лише проти Росії, але й проти Європи.
У вівторок, 16 вересня, Європейський парламент та Верховна Рада планують ратифікувати угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Утім, важливі елементи цієї угоди тепер заморожені. ЄС піддається тискові Москви і очевидно, що європейська Україна може існувати лише за її згодою.

Danylo Lubkivsky:
Заява, погоджена сьогодні у Брюсселі міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, є для мене несподіванкою. Будуть, напевно, озвучені раціональні і практичні роз’яснення. Колись і проти нашої незалежності наводилися вагомі аргументи. Ухвалена заява шле неправильний сигнал усім: агресору, союзникам і, найважливіше, українським громадянам. Саме зараз наша економіка, як під час смертельної хвороби, має самостійно вирвати шанс на життя. Вибір не відкладається, інакше він - не вибір. Я прийняв рішення подати у відставку з посади заступника Міністра закордонних справ України і прошу Кабінет Міністрів України підтримати моє рішення. Хочу подякувати всім моїм дорогим колегам за працю, яка стала найкращою за всі роки сучасної дипломатичної служби України.

Олександр Доній:
Заступник міністра закордонних справ Данило Лубківський подав у відставку. подав у відставку на знак протесту проти "відтермінування" на рік Угоди про асоціацію з ЄС в частині скасуання мит на європейські товари в Україну. Власне, це і була вимога Росії спочатку до Януковича, а потім до нової післямайданівської влади. Пролилася кров, вбиті тисячі людей за право України самостійно вирішувати свій геополітичний вибір. Тепер вимога Росії виконана...
Найдивовижніше те, що деякі чиновники виконання вимоги Росії намагаються подати як "дипломатичну перемогу України". Чому ж тоді Росія постійно вимагала саме цього- не скасовувати мита на європейські товари в Україну? Від "любові до українського народу"? Як Росія любить український народ Вам можуть розповісти вдови та покалічені у війні з Росією солдати...
Нам зараз намагаються переповідати російську байку, як добре,що українські товари йтимуть в Європу без мита, а європейські в Україну-з митом. Що, буцімто, "наповнюватиметься бюджет". З бюджету як користалися олігархи , так і користаються. Насправді мита на європейські товари вигідні Росії і олігархам України. Росія боїться конкуренції європейських товарів, і боїться реорганізації економіки України.Саме скасування мит на європейські товари мало бути тим механізмом фактично примусової реорганізації економіки України.Тепер же українські олігархи(які здебільшого мають чудові стосунки з російським бізнесом) можуть і далі класти надприбутки у власну кишеню і вивозити їх в закордонні офшори. Наприклад, в Європі-дешеві вживані автомобілі(по 2-3 тисяч. євро). В Україні їхня ціна виростає кількаразово.Виграє бюджет? Виграють власники великих корпорацій та великих автосалонів. Натомість насичення українського ринку дешевими автомобілями дало б колосальний імпульс для розвитку дрібного і середнього бізнесу(посилило б мобільність трудових ресурсів і т.п.). Тепер це все відкладається на вимогу Росії...
Той хто каже,що можна в ручному режимі буде скасовувати мита у Верховній Раді на європейські товари, лукавить.Бо перенасиченість олігархами Верховної Ради(як в проросійській частині, так і в постмайданівській) унеможливлює таку реорганізацію. Саме тому суспільство і боролося за Угоду про асоціацію з ЄС,щоб вона стала зовнішнім фактором тиску на український політикум і примусом для реорганізації української економіки.Тепер ці сподівання розтоптані.Росія отримала велику геополітичну перемогу завдяки "гіпергнучкої" позиції вже нової української влади...

Rostyslav Demchuk:
Отже сьогодні Угода про асоціацію з ЄС та відтермінування імплементації договору про Зону вільної торгівлі обернулась гучним ляпом. Заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський не витримав такої наруги над прагненнями народу в ЄС, попросивши пояснень у Павла Клімкіна, подав у відставку.
Узгодження сьогоднішньої заяви виглядало в Брюсселі живописно й комічно. Рішення ухвалювалось не на двосторонньому рівні,( як годиться) - за участі Європейського комісара з торгових питань Карла де Гюхта й міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, але ще й за участі міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва. Саме Олексій Улюкаєв був і є одним з головних опонентів підписання Україною Угоди з ЄС. Але головне для Росії - не допустити остаточного виходу України з торговельного договору про вільну торгівлю з Росією в рамках СНД. Таким чином Росія фактично заборонила розрив торговельних відносин з Росією (це при тому що Україна з Росією знаходяться фактичноу стані війни). Ба більше - Росія заборонила нам вступати в повномасштабну Угоду з ЄС та Договір про Зону вільної торгівлі. Натомість нам ЄС обіцяє безмитну торгівлю на її ринку.
Нам не пояснюють, що ми просто без сили й волі неспроможні раз і назавжди розірвати пуповину з Росією й тому в МЗС України пудрять мозок що відтермінування Зони вільної торгівлі це для того щоб зняти гіпотетичні занепокоєння Росії. Але ж скажіть, чи нас мають парити ці занепокоєння ворога щодо наших взаємин з Євросоюзом? Адже ж це наш вибір! Наш, а не росіян!
А ось ще одна хитрість керівництва України: Відклавши участь України в Зоні вільної торгівлі - (УВАГА!!!) Росії вдасться продовжити дію режиму вільної торгівлі з Україною в рамках Угоди про вільну торгівлю СНД (тобто який трансформується згодом в Митний союз).
Всі добре мають зрозуміти що затягування спочатку з ратифікацією політичної частини Угоди про асоціацію, зволікання з участю на повноправних засадах в Зоні вільної торгівлі - все це робить шлях до повноправного членства в ЄС нескінченним... та й взагалі примарним, незбутнім. Ось не збагну хто з української сторони настільки зацікавлений у подальшому режимі вільної торгівлі з Росією в рамках Угоди про вільну торгівлю СНД, що він пішов на зрив Угоди про асоціацію та договору про Зону вільної торгівлі з ЄС?
Як і Данило Лубківський вірю що будуть, напевно, озвучені раціональні і практичні роз’яснення. Ухвалена заява шле неправильний сигнал усім: агресору, союзникам і, найважливіше, українським громадянам. Саме зараз наша економіка, як під час смертельної хвороби, має самостійно вирвати шанс на життя. Вибір не відкладається, інакше він - не вибір. !!! Наш вибір ЄС, а не СНД, чи не так?
Коротше все зводиться до повної маргіналізації Угоди про асоціацію, та зриву Зони вільної торгівлі! ВСЕ!

Виктор Чернышук:
враження від відтермінованої угоди щодо зони вільної торгівлі з ЄС якесь подвійне. З одного боку - преференції щодо української продукції, яка потраплятиме на європейський ринок без мита, з іншого - якщо в переговорах брала участь Росія, нічого доброго чекати не слід. Є побоювання, що дію ЗВТ можуть не тільки перенести на кінець 2015 року, а поступово взагалі покласти в скриню, як і вступ України в ЄС. Чому я так думаю? Адаптувати економіку до стандартів ЄС можна лише тоді, коли ці стандарти діють, тобто бізнес має жити в умовах норм ЄС, працювати в цих умовах, по цих стандартах і нормах, бачити помилки і виправляти їх, створювати конкурентоздатний продукт. Все інше - це імітація. А це значить, що Порошенко і Яценюк відтермінували не ЗВТ, а майбутнє української економіки, а разом з тим - і майбутнє України. Те, що угода не буде діяти ще 15 місяців - це дуже і дуже погано. Краще затягнути пояси на 15 місяців аніж через ті самі 15 місяців сказати - нічого в нас не вийде, ми ще не готові жити по стандартам ЄС, ми не готові до реформ і кращого життя, тому слід повертатися до ідеї Євразії і стандартів Митного союзу. В кращому випадку - до кучмівської багатовекторності. Дивиться, вже сьогодні МВФ прогнозує падіння економіки на 8% (Яценюк вважає, що рецесія буде меншою - 6,5%). Питання до уряду: як так сталося, що 45% грошей з першого траншу уряд не зміг перетравити? Ви ж чудово розумієте, що значить не освоїти 45% фінансів. Це значить, що фактично не почалися реформи, практично не почалася боротьба з корупцією, це значить, що уряд нічого не зміг зробити, щоб створити умови для інвесторів, щоб економіка почала дихати легенями, а не хапати повітря ротом. Реформ не було. І не лише в господарці, не було їх і в громадському житті, не відбувалися зміни в судовій і правоохоронній системі, залишається "система Кучми-Януковича", фундаментом якої є олігархат. Хай не вішають лакшу на вухи урядовці і політики, хай не розповідають казок про війну і агресора. Так, це фактор. І ще який! Але і війну слід було використати для стрибка в економіці. Чому це вдалося в 1991-1995 роках Литві, коли в умовах 100%-ої економічної блокади з боку Росії ( а тоді залежність Литви від Росії сягала не 30% як зараз в Україні, а майже 90%!!!) Литва все ж такі почала будувати нову систему, нову економіку, пройшла через холод, голод, військову окупацію, блокаду, нестачу продуктів, банкротство підприємств, болючі реформи. Але досягла мети - згідно Євростату сьогодні рівень життя в Литві перевищує показники не тільки Греції або Балканських держав, Румунії або Угорщини, але й Португалії. Зараз Естонія, Латвія і Литви, через 10 років членства, зрівнялися з середнєстатистичною Європою. А ось та сама Польща випередила і ці показники - за ті самі 10 років. Переживши теж важки часи реформ. Я в ті часи доволі часто відвідував сусдіню Варшаву і знаю, як там складно жилося. Ні, пільги на які пішла Україна, це не шлях до успіху, це дороговказ до болота.

Петр Олещук:
Поясняю свою позицию.
Ассоциация с ЕС - это уже не экономика. Это политика в чистом виде. Давно политика. Конечно, в не присутствует экономическая составляющая, но для России она особой роли не играет.
Главное для России то, что углубляя отношения и связи с ЕС, переходя на европейские стандарты и переориентируясь на европейские рынки, Украина выходит за границы российской зоны влияния (того самого "русского мира"), что делает невозможным на практике ее возвращение в рамки неоимперского проекта (на практике). Уже сейчас это возвращение, как показа практика, оказалось сложным для Москвы. Завтра оно может стать неподъемным.
Понимая недостаточность ресурсов, чтобы "решить украинский вопрос здесь и сейчас", Россия хочет подготовить почву для этого "решения", путем параллельного наращивания своей мощи и максимального ослабления Украины.
Отложение действия договора о ЗСТ с ЕС (при всей своей привлекательности) может иметь губительные последствия для Украины.
Главная проблема. ОНО ДАЕТ РОССИИ НАДЕЖДУ, что у нее еще есть полтора года для окончательного решения проблемы.
И Россия использует это время максимально эффективно.
Нас ждут полтора года сепаратистских шабашей, терактов, диверсий, политической коррупции невиданных раньше масштабов. Ждите появления сепаратизма там, где даже не ждали (думаю, уже ведется работа с "галицкими самостийныками").
Все то, что произошло на днях с Ассоциацией - это удар по Украине. Я воспринимаю его много серьезнее, чем пресловутое "перемирие". Ибо уступки России показали, что ЕС готов торговаться по "украинскому вопросу" и готов на уступки России.
Фактически, Орде дали год на то, чтобы или наконец-то покорить и утихомирить Украину, или заткнуться.
И не сомневайтесь, время это будет использовано с максимальной эффективностью.
И тот, кто в этих условиях соглашается играть по играм Кремля, либо дурак, либо предатель.

Татьяна Санд (комментарий на пост Тараса Загороднего):
Тарас Загородний, ну чьо там выпендриваться, подбирать возмущенный тон и гневные слова для паникьоров . Скажите честно: в угоду хуйлу закрыли украинский рынок для товаров из ЕС. И не нужно тут вешать лапшу, что в угоду украинским производителям. Каким производителям? Пэтиным канфетам? Чтоб эти канфеты продавались в ЕС безпошлинно, а ЕСовские канфеты, которые, кстати, и вкуснее и дешевле мы снова не получили без пошлин? Без накруток? Или для васадзовских Ланосов так пупы все рвете? А вы спросили, хотят ли украинцы, чтобы вы защищали Васадзе и его гребанные Ланосы? А, может, украинцам хочется ездить на Фольксвагенах, которые и через 10 лет есть лучше и надежнее новых Ланосов. Поочему я не могу попробовать здесь мою любимую моцареллу, которая стоит в ЕС - 55 центов, а у нас - больше двух евро? А, может их, этих производителей, не нужно защищать? Почему ЕСовские буржуины считают за счастье иметь прибыль в 10-15%, а наши, так называемые производители, не менее 200%? Может, наоборот, пусть наши производители получат здоровую конкуренцию.? Не нужно считать тут всех тупыми! Мне плевать, что Пэтины канфеты пойдут в ЕС без пошлины и Пэтя получит хороший профит. Я хочу знать, что получу Я, простая украинка, от этой Ассоциации? За подписание которой отдала жизни Небесная сотня? Неужели ради того, чтобы только наши производители получали прибыль и профит в ЕС? А что получат простые украинцы от этой Ассоциации, которую так пафосно собираются подписывать во вторник? Что? Расскажите мне, непонятливой!!! Ибо все остальное - ложь, пиздешь и провокация.

Eugene Platon:
Правительство Украины намерено больше чем на год отложить применение (имплементацию) Соглашения об Ассоциации с ЕС в экономике - до конца 2015 года.
Замедленные, практически невидимые реформы в экономике Украины станут еще медленнее. Как минимум до конца 2015 года.
Это означает сохранение всех монополий в экономике: читай - никаких реформ в отсутствии конкуренции в экономике до конца 2015 как минимум - не будет. Не случайно Бендукидзе послал их нах и уехал.
И еще: об инвестициях - забудьте. Как минимум до конца 2015.
В общем, в Европу на волах - мечта всякого чумака.
Замедленная украинская революция продолжается.
А куда, собственно, спешить тем, кто по жизни в шоколаде?
Также думал и овощ. И где теперь тот овощ?
Заморозка реформ в экономике - смерти подобно. Без конкуренции ни реформ, ни инвестиций на развитие не будет.
Вы меняете стратегию развития страны на пару шекелей на кармане на бухло на сегодняшний вечер.
Босяки, а не политики. Скоро, совсем скоро вы убедитесь в правоте моих слов.
Почему "оттягивать" плохо от Кирилла Сушана:
"Дима, я разобрался. Спасибо, что обратил мое внимание, но я не паникер-истеричка. Я достаточно хорошо понимаю тему, о которой пишу.
1) Принятое решение совершенно не мотивирует украинский бизнес реформироваться. А это краеугольный камень, залог того, будут ли реформы, т.к. власть никогда не бывает само-мотивированной для проведения реформ.
2) Понятие "Украина", которой по твоим словам "выгодна пересменка", это кто: ты, я, наши семьи, друзья, и т.д., те, кто потребляют некачественные товары и услуги в три дорога? или это касюки, васадзе и т.д., которые на такой коррупции и протекционизме зарабатывают супер-прибыли?
Сейчас не мы с тобой их заказчики. им насрать на то, хотим мы покупать их товары и услуги. куда мы денемся?!
В отсутствии открытой конкуренции зарабатывает не тот, кто предложил больше, лучше, дешевле, а тот, кто через коррупцию захватил ресурсы (землю, полезные ископаемые, производства, магазины, лицензии на услуги и т.д.).
Вполне логично, что в их системе ценностей нужно продолжать бороться за ресурсы, а не начинать бороться за клиентов. Поэтому если корректно трактовать термин "Украине", то ЕЙ как раз это НЕ выгодно.
Это выгодно вполне конкретным олигархам, интересы которых здесь совпали с интересами рашинов. И это продлено еще на год."

российско-украинская война, Порошенко, Украина, Ассоциация с ЕС, путинский режим, экономика, геополитика, Яценюк

Previous post Next post
Up