МЕХАНИЗМ ВВЕДЕНИЯ НАЛОГА НА НЕДВИЖИМОСТЬ

Jan 09, 2015 09:00




Министерство финансов подчеркивает, что принятие новой, более жесткой редакции налога на недвижимость не означает его автоматического введения.

По словам замминистра Дениса Фудашкина, окончательное слово оставлено за местными общинами.


"Для того чтобы этот налог был введен на соответствующей территории, местная община должна принять решение, что этот налог вводится, и установить ставку. Какая это ставка - определит местная община. Закон устанавливает, что она не должна превышать 24,16 грн за кв. м. Этот налог уплачивается раз в год", - заявил Фудашкин во вторник на брифинге.

"Если местная община принимает решение, что этот налог необходим и вводит его, то при квартире 65 метров налогообложению будет подлежать 65 метров минус [льготная ставка] 60 метров. То есть 5 метров исключительно.

Кроме того, местная община может изучить более детально ситуацию и предложить, чтобы льготная площадь составляла, например, не 60 метров, а, допустим, 70.
В этом случае никакого налогообложения квартиры в размере 65 метров не будет", - добавил он.

По его словам, местная община может установить еще большие льготы в зависимости от имушественного состояния и доходов граждан.

Льготная площадь устанавливается для объекта недвижимости, а не налогоплательщика, поэтому если квартира больше 60 квадратов принадлежит нескольким владельцам, налог нужно будет платить.

Замминистра добавил, что если местный совет не захочет, он может не вводить налог.
"Если община считает, что она может решать вопросы развития, строительства дорог, ремонта школ и больниц другим путем, чем налогообложение недвижимости, то это ее право", - добавил Фудашкин.

Напомним, что изначально правительство предлагало обложить налогом жилье независимо от его площади, но потом пошло на компромисс и освободило от него квартиры до 60 кв. м и дома до 120 кв. м.

Источник

Заступник Міністра фінансів Денис Фудашкін детально роз’яснив особливості введення місцевого податку на нерухоме майно

06 січня під час брифінгу у Будинку Уряду заступник Міністра фінансів Денис Фудашкін детально роз’яснив особливості введення місцевого податку на нерухоме майно. Урядовець зазначив, що з цього року саме місцеві громади вирішуватимуть, які ставки для нього будуть діяти та чи взагалі потрібен їм податок на нерухомість.

«Верховною Радою не встановлюються ставки оподаткування
нерухомості, встановлена виключно верхня межа, за якою може оподатковуватися нерухомість. Фактично Верховною Радою передано місцевим громадам всі повноваження по встановленню ставок в залежності від типів об’єктів, від зон розташування», - пояснив Денис Фудашкін.

Так, в Законі визначено лише максимальну ставку, яка може бути встановлена, і складає вона 2% від мінімальної заробітної плати або 24 грн. На рівні Верховної Ради було також визначено, що незалежно від рішення громади не оподатковуватимуться квартири загальною площею до 60 кв.м. та житлові будинки у 120 кв.м. Проте збільшити неоподатковувану площу можуть знову ж таки на місцях.

«Хочу відзначити, що середня площа всіх квартир на території України на сьогоднішній день складає 56,6 кв.м. Таким чином домінуюча більшість об’єктів нерухомості не буде підпадати під оподаткування таким податком», - запевнив заступник Міністра фінансів.
Якщо місцева громада вирішує ввести даний податок на відповідній території, то оподатковується саме площа, яка перевищує ту межу, яка зазначена в Законі. На простому прикладі Денис Фудашкін пояснив, що при розмірах квартири у 65 кв.м., податок стягуватиметься із 5 кв.м., тобто з площі, яка перевищує пільгову (65-60=5 (кв.м.)). Сплачуватиметься він раз на рік.

«Крім того місцева громада може вивчити детально ситуацію на своїй території і запропонувати, що пільгова площа, яка не підлягає оподаткуванню, становить, наприклад, не 60 кв.м., а припустимо 70 кв.м. У цьому випадку ніякого оподаткування квартири розміром 65 кв.м. не буде здійснюватися. Більше того місцева громада може встановити додаткову пільгу в залежності від майнового стану та рівня доходів громадян», - роз’яснив він.

Відповідно до Закону також  є перелік, який у будь-якому випадку не підлягає оподаткуванню, туди входять в тому числі дитячі будинки сімейного типу.

Слід зазначити, що рішення про кошти від податку на нерухомість нараховуються виключно у бюджет відповідної громади, де розташована така нерухомість, і йдйть на вирішення тих нагальних потреб громади, наприклад, будівництво доріг, ремонт шкіл тощо.
«Фактично ми вводимо підзвітність місцевої громади, якщо вони аргументують необхідність такого податку, вони повинні мотивувати його, для яких цілей надходження від такого податку будуть використовуватися, які нагальні потреби відповідної громади будуть  вирішені за рахунок цих надходжень», - прокоментував Денис Фудашкін.

http://www.minfin.gov.ua/

Еще о налогах

Оподаткуванню підлягає виключно сума перевищення пенсії у 3654 грн.



«В пакеті податкових змін передбачено зниження порогу для оподаткування пенсій  з 10 тисяч грн. до 3 мінімальних заробітних плат. На сьогоднішній день це складає 3654 грн.», - пояснив під час брифінгу заступник Міністра фінансів Денис Фудашкін.
За даними, наведеними урядовцем, на сьогоднішній день середня пенсія складає 1523 грн., таким чином всі пенсії, які не перевищують у 2,4  рази середню пенсію не підлягають ніякому оподаткуванню.
«Оподаткуванню підлягає виключно сума перевищення, а не сума всієї пенсії. Наприклад, якщо пенсія складає 4 тисячі грн., то 3654 грн. не оподатковуються, а залишкова сума перевищення оподатковуються ставкою 15% і ефективна ставка з такої пенсії складе 1,2%. Також хочу відмітити, що це стосується 3,3% від загальної кількості пенсіонерів. В нашій країні тільки 3,3% пенсіонерів мають пенсію, яка перевищує 3 мінімальних заробітних плати. Всі інші пенсіонери не мають такої пенсії, яка б підпадала під базу оподаткування ПДФО», - зазначив Денис Фудашкін.




Полезная информация, Налоги, Украина, Недвижимость, Пенсии

Previous post Next post
Up