Заварные блинчики на кефире

Jan 12, 2019 16:01

Сегодня без каких-либо моих вступлений, просто рецепт, по которому я часто пеку блинчики, когда есть кефир, но нет молока:)





Заварные блинчики на кефире
500 мл кефира
250 г муки
2 яйца
250 мл крутого кипятка
1/2 ч. л. соды
2-3 ст. л. растительного масла
соль, сахар по вкусу

Приготовление:

Кефир, яйца, муку, соль, сахар перемешать до полной однородности.
В стакан крутого кипятка бросить 1/2 ч. л. соды, быстро размешать и вылить в тесто, перемешать до однородности, дать постоять 5 мин.
Добавить в тесто 2-3 ст.л. растительного масла, перемешать и жарить блины с обеих сторон до золотистого цвета.

Kefir crepes
Ingredients:

2 cups Kefir
2 eggs
1 1/2 cup all-purpose flour
1/2 tsp salt
1 tsp sugar
1/2 tsp baking soda
1 cup boiling water
4 tbsp oil
butter for greasing

In a medium pot whisk together Kefir, eggs, salt and sugar, then sift in the flour. Whisk everything to combine. The batter is going to get pretty thick, but don’t worry we will dissolve it with hot water later.
Once everything is mixed, add baking soda to 1 cup of boiling water and slowly pour it into the batter whisking constantly. Add oil and mix once more.
Preheat 2 non-stick pans over medium-high heat and grease it with a little knob of butter. When the pans are hot, working one at a time, pour in about 1/4-1/3 cup of batter, depending on the size of your pan, into one side of the pan and swirl it quickly to cover the entire pan with a thin layer of batter.
When the top of the crepe has no more wet spots and edges turn crispy, run the spatula underneath the edges of the crepe, then lift it with hands or spatula and flip it over. Cook for another 30 seconds and remove to a plate.
Reduce heat to medium and continue cooking crepes until no more batter remains greasing the pan with butter before each crepe. Stack cooked crepes one on top of each other and serve.

кефир, блины, завтрак

Previous post Next post
Up