Neišmoktos (pamirštos) lietuviškos pamokos Abchazijoje

Dec 16, 2009 03:14

Rinkimai Abchazijoje lietuviškai LJ auditorijai, jaučiu - iki tokios lemputės, kad jos skleidžiamą šviesą vos gali įžiūrėti.

Vis dėlto. Vakar kažką prasmingesnio beveikdamas dėl fono klausiau "Echo Moskvy" ir buvau "užkabintas" kelių kątik iš to krašto grįžusių rusų žurnalistų įspūdžių. "Kablys" toks: rinkimų išvakarėse Abchazijos valdžia nusprendė vietos gyventojams išduoti vietos piliečių pasus (žinia - mirtina dauguma tos šalies gyventojų yra Rusijos pasų turėtojai). Nelabai abejojama, jog tokį sprendimą sumanė rinkimuose dalyvavęs ligšiolinis lyderis Sergejus Bagapšas. Ko gero, dėl didelės manipuliacijų galimybės: rusiškus pasus turinčių rinkėjų į Abchaziją panorėjęs gali atvežti praktiškai neribotą skaičių kad ir iš kaimyninės Šiaurės.

Tačiau suvis įdomi ir tam tikras istorines analogijas primenanti pasirodė dar viena rinkimų technologija: rinkimų komisijos balsavime dalyvavusiems žmonėms į pasus (ne ant pirštų, rankų, etc., etc.) spaudė žymas, liudijančias dalyvavimo faktą.

Regis panašiai 1940 m. rinkimuose į "liaudies seimą", kuriame buvo priimtas nutarimas prisijungti prie SSRS, buvo ženklinami aktyviųjų rinkėjų pasai. Jeigu neklystu, antspaudėlio apie apsilankymą prie balsadėžių neturėję LR piliečiai ta proga užsitarnavo pirmenybę atsidurti į Sibirą vežusiuose gyvuliniuose vagonuose.

Na, progai pasitaikius, stebėsime, kokių pranašumų ateityje gaus dalyvavimo rinkimuose spaudo asmens dokumentuose neturintys abchazai.

"Echo Moskvy" laidos įrašas čia (maždaug pirmoji dešimtis minučių):

http://www.echo.msk.ru/programs/svoi-glaza/

rusija, istorija, gruzija, rinkimai

Previous post Next post
Up