Pro Memoria (Gedimino 11)

Dec 07, 2009 16:19

Apie kokią nors politiką ir ekonomiką rašantys žurnalistai praėjusįjį penktadienį buvo pakviesti arbatos pas premjerą Andrių Kubilių. Tikriausiai naujojo jo patarėjo Virgio Valentinavičiaus darbo pradžios proga.

Kadangi apribojimų išnešti info apie ten vykusias kalbas kaip ir nebuvo, gal kam nors mano įspūdis iš ten pasirodys įdomus.

Praėjus trims dienoms be to nusėda visoks dumblas, o galvoje pasilieka gal net svarbiausi dalykai:

1. Bendras įspūdis. Nors apie premjero vizitą į Londoną (kartu su finmin I. Šimonyte) ir ten vykusius susitikimus girdėjau įvairiausių vertinimų (ypač jo interviu BBC "Hardtalk"), A. Kubilius buvo atsigavęs. Panašiai kaip kiekvienas žmogus, kažkur ilgai veikęs kažkokioje uždaroje erdvėje ir neturėjęs galimybės pasitikrinti. Tai va šįkart atrodė pasitikrinęs ir iš Londono bankininkų beigi verslininkų susidaręs įspūdį, jog Lietuva nelaikoma jokia pasaulio loosere.

2. Apie DG. Į klausimą, ar nepasigenda šalies vadovės paramos vyriausybei, atsakė, jog "gal ir gerai, kad prezidentė nesistengia aktyviai veikti arba rodyti savo aktyvią veiklą vykdomojoje valdžioje". Nes "žinoma, koks likimas laukia vykdomosios valdžios šiais laikais, o žmonėms turi likti kažkas, į ką jie žiūrėtų pasitikėdami". Man patiko. Nežinau, ar čia įmanoma įžvelgti tam tikrą latviškos problemos - ten prabrėžiama, jog nebėra politikų, kurie šiuo metu galėtų sutelkti visuomenę - motyvą.

3. Neatsakyti klausimai. Ar Vyriausybė skiria, kad Lietuvoje veikia ne tik "federalinė" valdžia bet ir savivalda, kuri, viena vertus, yra neiniciatyvi, prasiskolinusi, kita vertus, varžoma prieštaringų įstatymų? T. y. ar nėra grėsmės, kad centrinei valdžiai gerinant makroekonominius rodiklius, visą šalį dugnan nusitemps būtent savivalda? Ar yra "formatas" kuriame vyriausybė nuolat kalbasi bent su didžiausių ir socialiniu požiūriu svarbiausių savivaldybių atstovais?

4. Sunkiausias laikotarpis per metus. Š. m. birželio pabaiga - liepos pradžia. Ir neišsipildžiusi prognozė apie birželio 21 d. pasibaigsiančią krizę. Premjeras sakė, jog mėnesį ar du prieš tai tendencijos tarptautinėse skolinimosi rinkose (konkrečiai sklonimosi draudimo indeksai) rodė, jog padėtis krypsta gera linkme į 2007-ųjų lygį. Tačiau Latvijoje vykstančiose vyriausybės ir TVF derybose įvyko brake, padidėjo lato devalvavimo rizika, o skolinimosi situacija radikaliai pablogėjo. Neoficialiuose pokalbiuose TVF atstovai sakė, kad jeigu Lietuva toje padėtyje nuspręstų kreiptis į TVF paramos, lito devalvavimą, ryšium su neigiama TVF patirtimi Latvijoje, tektų priimti vos ne kaip išankstinę sąlygą.

vyriausybė, dg, latvija, lietuva, kubilius, politika

Previous post Next post
Up