Sunkmečiu ne visi pridėję į kelnes...

Oct 11, 2009 03:34

Prof. Vytautas Landsbergis šeštadienį konservatorių-krikdemų partijos tarybos posėdyje vanojo saviškius už menką dėmesį viešiesiems ryšiams. Jis siūlo valdančioje koalicijoje dirbantiems partiečiams dažniau aiškinti apie tai, kad lietuviai šiuo metu srebia ne A. Kubiliaus vyriausybės, o "kirkilizmo" arba "kirkilinės politikos" pasekmes.

Prašau atleisti, tačiau - kliedesys. Negalėčiau vertinti, ar A. Kubilius ir jo komanda per metus pakankamai baksnojo pirštu į socdemų pusę. Skonio reikalas. Mano požiūriu,  yra svarbesnių darbų, kuriuos ši vyriausybė galėtų nuveikti. Juoba prisiminti daugiau prieš tai buvusio ministrų kabineto narių išskyrus G. Kirkilą ir R. Šadžių, jau ir man reikia pastangų.

O apie prasmingesnius užsiėmimus. Šią savaitę gruzijos prezidentas Miša Saakašvilis parlamentui pateikė konstitucinių pataisų projektą, kuris siūlo apriboti šalies viešąsias išlaidas 30 proc. BVP, biudžeto deficitą - ne didesnį nei  3 proc. BVP, valstybės skolos viršutinę ribą - ne didesnę nei 60  proc. BVP. Naujus mokesčius įvesti ar esamus padidinti galėtų tik piliečių referendumas. Tik po referendumo sprendimo valdžia galėtų kurti naujas verslą kontroliuojančias institucijas. Be to valstybei būtų uždrausta turėti akcijų komerciniuose bankuose.

Jeigu kam nors tai atrodo labai juokinga šiais laikais, ta proga galima priminti, jog dalis šių iniciatyvų atitinka Maastrichto konvergencijos kriterijus (kuriuos atitikti Lietuva taip trokšta), be to Gruzija (nepaisant tam tikrų politinių laisvių problemų) "Doing Business" reitinge jau porą metų dešimčia vietų lenkia Lietuvą, neturi "Sodros" analogo (senatvės pensijos mokamos iš atskiros valstybės biudžeto eilutės, o piliečiai nelaikomi homo insipiens ir skatinami taupyti senatvei savarankiškai). Pagaliau lenkų ekonomistas Leszekas Balcerowiczius net išsivysčiusioms Vakarų demokratijoms siūlo imti pavyzdį iš dinamiškai besivystančių Pietryčių Azijos šalių, kurios paprastai viešosioms išlaidoms neskiria daugiau nei trečdalio savo BVP.

Čia gal ir ne taip radikaliai beigi šiek tiek gražesne forma teigiu, jog dar šiais metais nepradėjus sisteminių reformų Lietuvoje, A. Kubiliui derėtų savanoriškai atsistatydinti. O jeigu tokios savarankiškos valios jis pristigtų, konservatoriai-krikdemai turėtų skubiai galvoti, kuo jį pakeisti, kad išlaikytų politinę iniciatyvą.

Tad prof. V. Landsbergio gairės šia prasme nėra labai palankus ženklas...

http://www.alytausnaujienos.lt/alytausnaujienos/paskutinionumeriostraipsniai/?nid=3945

ekonomika, landsbergis, gruzija, lietuva, verslas, politika, kirkilas, kubilius

Previous post Next post
Up