Artileristai-internacionalistai :)

Aug 20, 2009 03:10


Dvi dienas buvau smegenų plovykloje. Baltarusijos URM'as organizavo dviejų dešimčių dydžio krūvos žurnalistų pažintinę kelionę į Lukašenkos karaliją. Būdamas naivus ir nieko daugiau pasaulyje nematęs po tokio seanso, ko gero, pasijustum aplankęs Gerovės valstybę.

Visai nesenai skaitant 1934 m. rašytojo Herberto G. Wellso ("Nematomas žmogus", "Pasaulių karas", "Laiko mašina") darytą interviu su Josifu Stalinu, įstrigo atsisveikinimo proga sovietų diktatoriui nominalaus klausėjo pasakytas tekstas:

"Šiuolaikiniame pasaulyje tėra du asmenys, kurių nuomonės ir kiekvieno žodžio klauso milijonai: tai jūs ir Rooseveltas . Kiti gali pamokslauti tiek, kiek jiems patinka, tačiau jų požiūrio nei bus paisoma, nei jis bus skelbiamas. Aš negaliu dar įvertinti to, kas padaryta jūsų šalyje; aš atvykau tik vakar. Bet jau pamačiau laimingus sveikata trykštančių vyrų ir moterų veidus. Iš jų matyti, kad šioje šalyje vyksta didžios permainos”.

Panašiai ir su mūsų kaimynais. Jeigu nebūtum matęs OMONo daužomų demonstrantų, jeigu nebūtum patyręs, ką reiškia būti sekamam. O svarbiausia - pamirštum, jog toje šalyje yra vienas kitas be žinios dingęs režimo kritikas - visai sėkmingai galėtum smegenis apiforminti reikiama kryptimi taip, kaip prieš keletą metų pavyko keturiems lietuviško seimo nariams taip pat vos per keletą dienų (jie dar degtinėlės vaišinosi kaip reikiant).

Vis dėlto bene didžiausias kelionės siurprizas: iš Lietuvos prezidento inauguracijų pažįstama patranka ir artileristas vardu Romas 17 ar 18 amžiaus stiliaus aprėdu vienoje šalia Gardino įrengtame pilyje-dvare "Zamok Zevany". Pričiuptas stereotipų pagalvotum apie Lietuvos artilerijos invaziją į Gudiją... Tačiau visa, ko gero, yra daug paprasčiau.


 
 


Trečia fotkė - seilei pavarvinti: stumbrienos sriuba skoniu primenanti avienos ir jautienos sultinius. Net neklausiau kiek toji lėkštutė kainuoja. Stumbro medžioklės licecncija - 12.000 EUR...

baltarusija, propaganda, kelionės, žiniasklaida

Previous post Next post
Up