Žiniasklaidos grimasos - 2

Aug 17, 2009 04:12


Prieš savaitę Verslo žinios paskelbė įdomų tyrimą, kurį sugalvojo Verslo klasės žmonės, beigi pasiryžę tyrimo kainą sumokėti iš savo žurnalo biudžeto. Baltijos tyrimams buvo užsakyta ištirti vieną problemą: kaip per krizės pusmetį pasikeitė Lietuvos gyventojų preferencijos ir požiūris, pavyzdžiui, imtis savarankiško verslo, taip pat nelaukti valdiškos valgos arba socialinės paramos. Rezultatai buvo įdomūs, juos per VK atostogas paskelbė Verslo žinios. Tačiau įdomiausia tapo po to.

VŽ pranešimą su visomis nuorodomos nurašė agentūra BNS ir jį išplatino savo srautais ir kanalais. Teko patirti, jog keli regioniniai laikraščiai paskelbė autentiškus pranešimus, kur buvo ir Baltijos tyrimai, ir Verslo klasės užsakymas (idėja), ir nuoroda į straipsnį Verslo žiniose.

Tada, pagal lietuviškos žiniasklaidos tradiciją pasiraitojo rankoves apžvalgininkai, kurių dabar ant Lietuvos nesuskaičiuojama galybė. Kadangi ši grupė žmonė įtariamai laikosi požiūrio, neva jie yra visos žiniasklaidos grietinėlė, jie jaučia tarsi poreikį į visokių žemesnių kastų pusę riebiai nusispjauti, nes visokios ten Verslo klasės ar Verslo žinios palyginti su jais yra plebėjų luomas, kuris tik turi teisę džiaugtis, kada įžymieji komentatoriai atkreipia dėmesį į niekingas ir nesąmoningas spaudos publikacijas.

Antai Ramunė Sotvarienė, l.rytas.lt:

Tikslo siekimas savaime yra geras dalykas. Tik bėda, kad didžioji dauguma valstybės tarnautojų turi teikti paslaugas visuomenei ir todėl gauna algas iš biudžeto. O jo dydį nulemia verslo mastai ir pajėgumai.
Tačiau 90 nuošimčių lietuvių, o tai jau absoliuti dauguma, nė neketina artimiausiu metu imtis verslo. Panašiai gyvenimą projektuoja net ir jaunimas.
Daugiau nei pusė dar nešventusių keturiasdešimtmečio turi svajonę tapti valstybės tarnautoju. Ne mokslininku ar pasaulį keičiančiu išradėju. Ne kūrėju, kurio talentui lenktųsi juo neapdovanoti. Ne verslininku, kuris materiją garbinančioje vartotojų visuomenėje pirmiausia tapatinamas su turtu, gražiais namais ir automobiliais bei neribotomis galimybėmis. Tik eiliniu iš anksto sugromuluotą užduotį vykdančiu valdininku. Kodėl?

Arba Statys Jokubaitis, didžiausia "Valstiečių laikraščio" galva:

Smulkiajam ir vidutiniam verslui trūksta finansinių išteklių, pagalius į ratus neretai kaišioja nereikalingas ir neefektyvus verslo reguliavimas, smarkiai išaugę mokesčiai.
Devyni iš 10-ies Lietuvos gyventojų teigia artimiausiu metu neketinantys imtis verslo. Skeptiškai vertinančiųjų galimybę šiuo sunkmečiu verstis savarankiškai per paskutinį pusmetį padidėjo 14 procentų. Užtat daugiau nei pusės (net 52 proc.) 30-mečių ir jaunesnių gyventojų rožinė svajonė - dirbti valstybės įmonėje ar organizacijoje. Tai parodė visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ neseniai atliktas tyrimas.

Kitaip tariant, kai kurie kolegos nejaučia didelės graužaties, jeigu kitų padarytą darbą savanaudiškais tikslais tenka ir "nusidriožti". Be to įvairios žiniasklaidos priemonės tokios problemos taip pat nemato: lrytas.lt, valstietis.lt, atn.lt, lrt.lt, etc.  Be didelių skrupulų. Viena vertus, kur nors Amerikoje neįmanoma save gerbiančioje žiniasklaidoje išgirsti nuorodų tik viešosios nuomonės apklausų darytojus. Juolab apklausų darytojai retai ką sugalvoja patys. Greičiau laukia idėjų ir užsakymų iš tų, kuriuos domina konkrečios problemos. Antai prieš JAV preziodento rinkimus jūs neišgirsite, kad kandidatų reitingus skelbia Gallup, galėčiau lažintis, jog paprastai tai būna nuoroda į Gallup/Time arba Gallup/CNN, arba visus kartu.

Tiesą sakant nemanau, jog šie argumentai mūsų elitinius komentatorius labai jaudina. Tada yra pragmatinis pasiūlymas: ne tik graibyti grietinėlę, bet ir sumanyti tyrimo vertą problemą, suformuluoti ir nepamiršti sumokėti profesionaliems nuomonių skaičiuotojams už jų darbą.

Aš pats esu šioks toks komentatorius (su elitiniais nė nesilyginu), tačiau neleidžiu sau iš principo vogti kitų kolegų atskleistas žinias, peistinti pastraipomis ir dar šalinti tuo pat metu aiškiais nuorodas į šaltinius. Jeigu kas tokį precedentą mano tekstuose surastų - kalbėtume apie viešą mano atsiprašymą ir premiją radusiam.  Nes šia prasme tai, kas darosi - tai randasi tokie elitiniai-driožėjai. Gudručiai be savigarbos.

žiniasklaida

Previous post Next post
Up