Atsisveikinant su monarchija

Jul 11, 2009 04:07


Prezidento palydėtuvių savaitę kilo viena eretiška mintis. Paradoksalu, tačiau per antrąją prezidento Valdo Adamkaus kadenciją visi slapti konstitucinės monarchijos šalininkai kuo puikiausiai galėjo pamatyti ir įvertinti, kaip atrodytų Lietuva, jeigu jos lyderis būtų ne Prezidentas, o konstitucinis monarchas. Tokį savo trigrašį siūlyčiau iki koktumo intensyvioje daugelio komentatorių diskusijai apie "pirmąjį" ir "antrąjį" V. Adamkaus buvimą Vilniaus S. Daukanto aikštės rūmuose.

Ta proga prisiminiau, jog beveik prieš tris metus, britų karalienės Elžbietos II vizito Lietuvon proga "Verslo klasė" rašė temą apie monarchiją. Regis leidome sau net atsargių užuominų: o kas būtų, jeigu Lietuvoje... Iš šios dienos perspektyvos žiūrint, labiausiai tas iliuzijas daužė nenusisekusio Lietuvos karaliaus Mindaugo II anūko Inigo von Uracho (iš jo tąsyk pavyko gauti trumpą interviu) paprastumas.


Tariamoji nuosaka - nemylimas istorijos vaikas. 100 į sostą taip ir neįžengusio Mindaugo II dienų - labiau į nesusipratimą panaši akimirka storose Lietuvos valstybės ir Viurtembergų-Urachų giminės knygose. Todėl šiandien Lietuva po penkių dešimtmečių okupacijos - nepriklausomybę atkūrusi respublika. Inigas von Urachas - kilmingas aristokratas, mažame Bavarijos Nyderaichbacho miestelyje gyvenantis miško darbais užsiimančios bendrovės savininkas.

- Jūsų nuomone, šiais laikais monarchija - viduramžių atgyvena ar viena iš šiuolaikinių valstybės valdymo formų?

- Monarchijų buvo ir yra įvairių: nuo absoliučių iki atstovaujamų. Tačiau man atrodo, kad konstitucinė monarchija ir netekusi politinių galių, visuomenės gyvenimą gali įtakoti moralės svertais. Todėl tai yra gera valstybės valdymo forma. Nors aš gyvenu Vokietijoje, kur monarchijos nėra.

- Kai kurie rinkimų demokratijos šalininkai sako, jog monarchija beviltiškai paseno...

- Žinoma, dabar monarchija yra kitokia, nei mano senelio laikais. Nors žmonės vis dar tebenori tikrovėje pamatyti pasaką, kurioje maža mergaitė išteka už princo ar karaliaus... Tačiau žmonių požiūris į monarchų šeimas šiais laikais tapo labiau skeptiškas - „juk karaliai nėra kokie nors ypatingi, jie - tokie pat, kaip ir mes“.

- Ar jūs manote, kad monarchija dar turi kitų pranašumų be moralės įtakos valstybės gyvenime?

- Iš tiesų turi. Pagrindinis yra tas, kad piliečių balsavimu išrinkti poltikai, nori jie to ar nenori, apie ateitį yra priversti mąstyti tik 4-8 metų laikotarpiais. Nuo rinkimų iki rinkimų. Monarchai turi galimybę galvoti apie tai, kaip gyvens ateities kartos, nes žino, kad už savo tautos ir valstybės gerovę turės atsakyti prieš Dievą. Aš kalbu apie galimybę, nes žinau, kad ne visi monarchai ja pasinaudoja.

- Dėl tos priežasties jūs domitės alternatyviais energijos šaltiniais?

- Taip, tačiau man atrodo, kad kiekvienas blaiviai mąstantis žmogus turi tuo domėtis. Po 200 metų žmonija išsiurbs visą naftą, per šimtmetį sunaudos urano išteklius. Turėsime sužalotą aplinką ir gausybę itin toksiškų branduolinių atliekų. Net nedidelis jų kiekis gali per kelias valandas taip užteršti Lietuvą, kad joje niekas negalės gyventi ilgai arba amžinai. Siaubinga! Todėl susidomėjimas Saulės, vėjo ir vandenilio energija, augaliniu kuru iš rapsų, mano galva, yra natūralus.

- Kaip jums atrodo, kodėl monarchijos nepavyko atstatyti tose Rytų Europos šalyse, kuriose apie tai buvo labai daug kalbama? Pavyzdžiui, Balkanuose?

- Man sunku atsakyti į šį klausimą. Manau dėl to, kad praeities įtaka ten vis dar labai stipri.

- O ar gali būti atstatyta monarchija Lietuvoje?

- Bijau, kad šiuo klausimu mano nuomonė nėra labai svarbi. Tai priklauso tik nuo Lietuvos piliečių.

- Ar domėjotės Lietuva tuo metu, kai ji buvo Sovietų Sąjungos okupuota?

- Tiesą sakant - labai epizodiškai. Žinau, kad jūsų žmonės kentė priespaudą ir praktiškai neturėjo autonomijos. Dabar žinau daugiau. Pavyzdžiui ir tai, kad liepos 6-ąją švenčiate Mindaugo karūnavimo dieną. Mano svajonė - pagerbti senelio atminimą ir Mindaugo II išrinkimo 90-mečio proga apsilankyti Lietuvoje. Galbūt - atplaukti laivu į Memelį-Klaipėdą.

Nuotraukoje: tai galėjo būti Lietuvos karališkoji šeima kunigaikštis Inigo von Urachas, kunigaikštienė Daniele von Urach ir jų atžalos:



O šitas tekstas jau tikrai V. Adamkaus palydėtuvėms...

http://www.alytausnaujienos.lt/alytausnaujienos/paskutinionumeriostraipsniai/?nid=3548

monarchija, adamkus, politika

Previous post Next post
Up