Kodėl tai, kas Taline normalu, Kaune - skandalas?

Apr 30, 2011 04:49

Kartais kyla įspūdis, kad bet kokia naujovė Kaune, tskant išeinanti už vietinių architektų-marksistų supratimo ribų, virsta nacionalinio mąsto problema, skandalu, kurį po to tiria įvairaus lygio komisijos, kalami bent keli gėdos stulpai. Kol net skaityti tokias naujienas tampa koktu iki kaulų smegenų.

Aš nesu nei estetas, nei, juolab, architektūros ( Read more... )

Leave a comment

Comments 14

dzejus April 30 2011, 06:45:30 UTC
buvusio celiuliozės fabriko rekonstrukcijos rezultatas netoli autobusų stoties Taline http://www.panoramio.com/photo/23907503
(foto ne mano nes nerandu kur padėjau saviškę :)) )

Reply

xerksas April 30 2011, 07:10:54 UTC
Pyzdatai atrodo! Puikus šiuolaikizmo "į temą" pavyzdys.

Reply


xerksas April 30 2011, 07:07:46 UTC
Viršutinis atrodo, kaip slojikas ant šūdo krūvos, apatinis - harmoninga senos ir naujos architektūros jungtis. Žinia, gal bėda tame, kad Kaunui (tradiciškai) pritrūko pinigų ir projektas liko neužbaigtas ( ... )

Reply

ryst1966 April 30 2011, 09:01:54 UTC
Gal ir įtikinai. Ypač paskutine pastraipa. Talino pavyzdys, jeigu įsivaizduoji, yra tarp Viru viešbučio ir uosto, buvusiame gamyklų kvartale (vadinamasis Rotermano kvartalas). Kaip dėl vientisumo nežinau (Talino centras apskritai yra pusantros pėdos), bet toje vietoje iš daugelio senų gamybinių pastatų, sandėlių padaryta daugiau malonių akiai dalykų.

Reply

ryst1966 April 30 2011, 09:02:59 UTC
Beje, nuotraukos kamputyje, ten, kur šviestuvas plieskia, matosi užrašo VIRU fragmentas.

Reply

xerksas April 30 2011, 09:56:11 UTC
Aha! Vadinasi, Taline mes kalbame apie vieningo kvartalo pertvarkymą, jungiant seną indastrialą su post post-indastrialu? Tai labai daug paaiškina. Ir "Viru" viešbutis, tokiu atveju, tampa labai logiška vizualine atrama, architektūriškai atsverdamas viduramžiško senamiesčio artumą.

T.y., jei teisingai suprantu, išeina, kad Rotermano kvartalas ne įbruktas į senamiestį, o tarsi prilipdytas prie "Viru" viešbučio?

Reply


mmm_blem April 30 2011, 11:07:36 UTC
o ka cia apskritai galima lyginti? tas kaunietiskas variantas baisus dar ir del to, kad apatinis pastatas apverktinoje bukleje. jei jau leidzia darkyti, tai tegu bent privercia isipareigoti ir apatiniji (ant ko parazituoja) sutvarkyti.

Reply


wtme April 30 2011, 11:47:36 UTC
Matau, kad xerksas labai taikliai atkreipė dėmesį į abiejų pastatų urbanistinio konteksto skirtumus (kokia šių pastatų vieta mieste ir ką jie reiškia miesto audiniui). Aš gi noriu pabrėžti dar vieną šiokį tokį skirtumą - architektūra tai ir proporcijos. Mano nuomone, Kaune ant dviaukščio namo sunkiai užvožtas stiklinis gargaras vizualiai tą senąją dalį tiesiog spaudžia prie žemės - naujosios ir senosios dalies tūrių proporcijos kone lygios. Taline gi, naujosios dėžutės leidžia suvokti netik skirtumą tarp seno ir naujo, pamatyti ne tik išlikusią senojo stogo liniją, bet ir pakankamai grakščiai pasako: sena - horizontalu; nauja - vertikalu. Šio konkretaus rekonstruoto pastato Taline proporcijos (kiek jas galima vertinti iš jūsų nufotografuoto rakurso) man atrodo kur kas mieliau, nei Kaune.
Baigdamas, tiesiog pasikartosiu: kiekvienas turime savo nuomonę ir nagrinėti galime išties daug architektūrinės raiškos aspektų. Vis dėlto, kilusios diskusijos greičiausiai reiškia, kad Kaune su tuo pastatėliu tikrai ne viskas gerai pavyko.

Reply


maumaz April 30 2011, 20:01:17 UTC
Man irgi Talino variantas iš karto patinka, o Kauno - ne. Kažkas ne taip.

Reply


Leave a comment

Up