Kodėl tai, kas Taline normalu, Kaune - skandalas?

Apr 30, 2011 04:49

Kartais kyla įspūdis, kad bet kokia naujovė Kaune, tskant išeinanti už vietinių architektų-marksistų supratimo ribų, virsta nacionalinio mąsto problema, skandalu, kurį po to tiria įvairaus lygio komisijos, kalami bent keli gėdos stulpai. Kol net skaityti tokias naujienas tampa koktu iki kaulų smegenų.

Aš nesu nei estetas, nei, juolab, architektūros ( Read more... )

Leave a comment

xerksas April 30 2011, 07:07:46 UTC
Viršutinis atrodo, kaip slojikas ant šūdo krūvos, apatinis - harmoninga senos ir naujos architektūros jungtis. Žinia, gal bėda tame, kad Kaunui (tradiciškai) pritrūko pinigų ir projektas liko neužbaigtas ( ... )

Reply

ryst1966 April 30 2011, 09:01:54 UTC
Gal ir įtikinai. Ypač paskutine pastraipa. Talino pavyzdys, jeigu įsivaizduoji, yra tarp Viru viešbučio ir uosto, buvusiame gamyklų kvartale (vadinamasis Rotermano kvartalas). Kaip dėl vientisumo nežinau (Talino centras apskritai yra pusantros pėdos), bet toje vietoje iš daugelio senų gamybinių pastatų, sandėlių padaryta daugiau malonių akiai dalykų.

Reply

ryst1966 April 30 2011, 09:02:59 UTC
Beje, nuotraukos kamputyje, ten, kur šviestuvas plieskia, matosi užrašo VIRU fragmentas.

Reply

xerksas April 30 2011, 09:56:11 UTC
Aha! Vadinasi, Taline mes kalbame apie vieningo kvartalo pertvarkymą, jungiant seną indastrialą su post post-indastrialu? Tai labai daug paaiškina. Ir "Viru" viešbutis, tokiu atveju, tampa labai logiška vizualine atrama, architektūriškai atsverdamas viduramžiško senamiesčio artumą.

T.y., jei teisingai suprantu, išeina, kad Rotermano kvartalas ne įbruktas į senamiestį, o tarsi prilipdytas prie "Viru" viešbučio?

Reply

rokiskis May 1 2011, 21:53:54 UTC
Galiu paaiškint detaliau, kodėl, ponas Xerksai, esat 100 proc. teisus, teigiamai vertindamas Talino, o neigiamai - Kauno atvejį.

Reikalas tiesiog tuose pačiuose aukso pjūviuose - Kaune tiesiog uždedamas maždaug senojo pastato formos ir dydžio antstatas ant seno pastato, kuris visą statinį keičia iš horizontalių į vertikalias formas, sudarkydamas seną vaizdą, tačiau nesukurdamas naujo, o tik monotoniškai ir blankiai viską dalinamas horizontaliai perpus.

Atitinkamai, formos susilieja, nekontrastuoja, antstatas atrodo, kaip sunkus kakalas, užmautas ant seno statinio tokiu būdu, kad tą seną statinį ir užgožia.

Talino atveju - visiškai priešingos, statmenos formos, kurios kontrastuoja su apačioje esančiu pastatu, nesusilieja - priešingai, pagyvina, todėl susiderina.

Kaip sakant, elementarybės.

Reply

ryst1966 May 2 2011, 00:48:50 UTC
Na, ne kiekvienam tos elementarybės yra pasiekiamos :) Todėl ir prisipažįstu, kad nesu estetas ir linijų, briaunų logikos negaliu paaiškinti.

Galbūt man tiesiog patinka netikėti iššūkiai. Taip pat ir architektūroje. Nepamiršiu, kad karo metais visiškai sugriautą ir šiaip jau buvusį nykų Roterdamą olandai atstatė samdydami geriausius pasaulio architektus ir tiesiog leido jiems išsidirbinėti. Todėl ten visokie ant briaunų stobintys kubeliai, pieštukai iki šiol tebėra turistų traukos centrai. Nepaisant, kad pastatyti prieš keturis dešimtmečius.

Reply

rokiskis May 2 2011, 11:41:38 UTC
Tada galima kitaip pažiūrėt: vienur yra tiesiog pachaltūrinta su plotu, kaip Kaune - pastatytas banalus antstatas. Kitur pabandyta išsidirbinėti, kaip Taline - padarytas išties įdomus dalykas :-)

Mane tame Kauno variante biesina išties net ne tiek pats antstatas, kiek stačiusių požiūris (ta juoda ir nykiai prisiplojusi antstato estetika - irgi savotiškai atspindi šitai) - apatinis pastatas taip ir liko aptrupėjusia griuvena, negana to, bestatant, menamai netyčia nugriuvo frontonas.

Pagalvojęs, sakyčiau, kad net ir tas antstatas Kaune vertas išlikimo. Kaip architektūrinis paminklas biurslui. Tik reiktų tuos griuvėsius užkonservuot, kad taip ir liktų apgriuvę apačioje, kaip dabar. Ir lentą didelę pakabint su paaiškinimais apie tai, kaip biurslas naikina kultūrinį paveldą.

Reply


Leave a comment

Up