Взагалі, сніданки - не моя турбота.
Але інколи, коли я дуже добра і пухнаста, на мене "находить".
Поки мої зайці сплять іду на кухню і щось їм смачненьке готую.
Сирна запіканка на швидкоруч.
На 2 дорослих порції або 4 десертних:
- 200 г молочного сиру*
- 2 ст.л. цукру
- 2 яйця
- 2 ст.л. манки
- 1,5 ст.л. борошна**
- 1/2 ч.л. розпушувача тіста
- курага
- ароматизатор: ваніль/ванільний цукор/ванілін на кінчику ножа/цедра з 1/2 цитрини
- масло і борошно для форми.
1. Сир, цукор, яйця за допомогою ложки розтираємо до однорідної маси.
2. Додаємо манку і просіяне з розпушувачем борошно, добре вимішуємо, щоб не було грудочок.
3. Засипаємо порізану або цілу курагу, ароматизатор. Даємо постояти 10-15 хв (щоб манка набухла).
4. Поки сирна маса стоїть - розігріваємо духовку до 180°, змащуємо форму (формочки) маслом і присипаємо борошном.
5. Сирну масу викладаємо у форму (формочки). Випікаємо 20-25 хв при 180°.
Нам смакувала з капучіно.
Окрема подяка Ланочці (
lana_svitankova) за
ідею використання френч-прес для отримання фантастичної молочної пінки.
Примітки:
* Нам найбільше смакують запіканки з пастоподібним нежирним сиром у пачках 220 г (0%, 2%, 5%). Не годиться тільки пачковий "Яготинський" - він якось дивно реагує на термічну обробку. Зернистий сир не дає такої делікатної консистенції.
** Кількість борошна можна скоректувати, орієнтуючись на вологість сиру. Якщо сир сухий, то борошна можна не додавати зовсім.
Ще 2 маленьких ідеї:
- Якщо сир дуже вологий, то на дно форми (попередньо промасленої і присипаної борошном) можна покласти печиво, н. "Марія" чи вівсяне, розламане на 4 частини.
- Мені захотілося експерименту і я присипала дві з чотирьох міні-запіканок цукром (по 1 ч.л. на кожну). Цукрова скоринка нам сподобалася :)
Спостереження:
Сирна запіканка з керамічної форми смакує абсолютно інакше, ніж аналогічна металевої. Замислююся над тим, що треба заводити собі колекцію керамічних форм для випічки :)