І. "Лінивий бризоль"
Перший рецепт - сніданок. Якщо ви на вечерю готуєте м'ясну страву перетворіть 80-100 г обрізків на фарш, гарненько полийте соком з 1/4 цитрини, посоліть, поперчіть і поставте в холодильник. На ранок зможете приготувати собі
лінивий бризоль. Авторка правда ще робить начинку, але для нас це надто багато тілорухів вранці :))
на 2 особи:
- 2 крупних яйця
- 80-100 г фаршу (залежить від ваших уподобань і вечірнього меню ;))
- 1-2 ст.л. сметани
- 1-2 ст.л. молока
- сіль, чорний перець крупного помолу.
Всі інгридієнти збити в блендері. Так виходить смачніше - більш однорідно. Якщо ж агрегату немає, тоді збити яйця з молоком і сметаною і вимішати цю суміш з фаршем. Підсмажити з обох сторін (можна під кришкою). Гарно смакує із свіжими помідорами, тостами і сиром.
ІІ. "Судак тушений з овочами і кінзою"
Я довго думала, як приготувати подарованого Отаром
судачка. Так він і лежав у морозилці чекаючи свого часу.
Одного прекрасного дня я згадала, що мені колись давали рецепт "риба тушена з овочами". В оригіналі це шматки риби тушені з морквою, цибулею, буряком, помідором і болгарським перцем. Готується вона елементарно - морква і буряк на крупну терку, цибуля, помідор і болгарський перець кубиками. В казанок олія, далі шарами овочі-риба, трішки води і в духовку, або на дуже маленький вогонь. Чим довше, тим краще.
Буряка в мене не виявилося. Але була картопля і пучок кінзи. Запекти 800 г філе і стільки ж овочів в нашій мікрохвильовці - анріал, тому я пішла шляхом меншого опору. Ця страва цілком підійде на обід або вечерю.
на 4-6 осіб:
- 800 г філе білої риби (шматочками 3 на 4 см)
- 4-5 картоплин (середніми кубиками)
- 1-2 морквини (на крупну терку)
- 2 цибулини (кубиками)
- 3-4 перестиглих помідори (або томат-пюре)
- 1-2 болгарських перчини
- сіль, чорний і духмяний перці
- солодка суха паприка
- 1/2 пучка кінзи
Цибульку протушити з морквою, додати паприку, болгарський перець і помідори, протушити 2-3 хв, додати картоплю і рибу, посолити-поперчити, долити води так, щоб вона покрила овочево-рибну суміш. Тушити під кришкою 20-25 хв (до готовності картоплі). Зняти з плити. Додати посічену кінзу, вимішати і дати постояти хв 10 під кришкою.
ІІІ. "Пшенична каша з грибами"
Це так звана "класика" - рецепт із великої "Кулінарії" (у мене 1955 р.). Я так люблю готувати ячневу і пшеничну кашу, а ще можна гречану і пшоняну.
Каша з грибами прекрасна сама по собі, з салатом або як гарнір до відбивних чи котлет. Зрозуміло, що з лісовими грибами каша буде більш ароматною, але і з печериць виходить також не дуже сумно.
на 4 особи:
- банячок (кастрюлька) із максимально товстим дном або розпилювач полум'я і звичайна кастрюлька
- 1 скл. пшеничної крупи (добре промити в кількох водах)
- 2 скл. води
- 200 г печериць (свіжих грибів)/20 г сушених білих грибів/ 50 г морожених білих грибів
- 1 цибулина (опціонально)
- вершкове масло або олія
- сіль, перець
1. Якщо гриби сушені їх потрібно варити 1-1,5 год в 0,5 л води. Після цього відвар процідити і залишити. Гриби ще раз добре промити від піску, дрібно порізати або перекрутити через м'ясорубку (крупні дірочки). Якщо гриби свіжі або морожені - почистити, промити, порізати дрібними кубиками/брусочками.
2. Цибулину спасерувати в жирі, додати гриби, посолити-поперчити і тушкувати 5-6 хв. Залити водою (або відваром і відповідною кількістю води). Коли вода вода закипить кинути крупу, знову довести до кипіння, вимішати. Накрити кришкою, поставити на найменший вогонь в варити 1,5-2 год (до повного википання води). Коли каша почне гуснути (десь через 10 хв після початку варіння) вимішати ще раз і більше не відкривати кришку.
IV.
"Баклажановий крамбль" від Юлі (
laperla_foto)
На таку страву, як крамбль задивлялася дуже давно і от, нарешті склалося. Чудовий гарнір до відбивної чи шніцеля і смачно як окрема страва.
- 1 невеликий баклажан
- 3-4 помідорки черрі (я брала дрібнюні звичайні) або 2 крупних
- 3-4 кульки маленької моцарелли (як черешня крупна розміром)
- 1 зубець часнику
- сіль, перець, орегано.
для посипки: 50 г вершкового масла, 50 г панірувальних сухарів, 50 г борошна, 1 ст.л. орегано (душиці)
Баклажан порізати кубиками і зварити в пароварці до напівготовності (у мене десь 12 хв вийшло). Помідорки і моцареллу розрізати на 4 частини, змішани з рубленим часником, душицею, сіллю, перцем. Форму змастити маслом (або олією), викласти суміш, посипати посипкою. Запікати 30 хв при 180°. Для посипки масло розтерти з сумішшю борошна, сухарів і орегано.
V. "Баклажани запечені з курячими серцями"
Страва за мотивами
оцього рецепту
elena_fialka. Дуже смачно! Перфектна ідея для вечері. Оскільки все можна підготувати заздалегідь гарно підходить і для свята.
- 3 баклажани
- 200 г варених курячих сердець (тонкими смужками)
- 1 цибулина (дрібними кубиками або тонкими пір'їнами) та 2 зубці часнику (дрібними кубиками)
- 1 мааленький болгарський перць або 1/4 перцю чілі (тонкими кружальцями)
- 1 ч.л. приправи хмелі-сунелі
- 1 ч.л. соєвого соусу
- сіль, перець
- сир для посипки
- олія
Баклажани розрізати вздовж навпіл і покласти в холодний розсіл (1 ст.л. солі на 1 л води) на 1 годину. Витягнути з розсолу, обсушити і змазати олією зі всіх сторін. Поставити пектися зрізом вниз (30 хв при 180°). Тим часом обсмажити до золотистості цибулину й часник на 1 ст.л. олії., додати серця і перець (якщо не гострий), хмелі-сунелі та соєвий соус. Ще 3-4 хв потушкувати. З баклажанів вибрати серединку (залишаючи трохи мякоті коло бортиків), посікти її й додати до сердець. Отриманою сумішшю заповнити половинки баклажанів, прикрити сиром і запікати до золотистої скоринки (10 хв).
VI. "
Банановий пудинг з карамельним соусом"
Рецепт Джемі Олівера (у нас його вже теж по ТВ показують, до речі)
ns_makushkina і нагло повторений мною :))) Кількість продуктів - для маленької форми або для порційних кексиків. Порційні я так і не купила :(, тому пекла у своїй прямокутній 10 на 24. Це дуже смачно і ароматно, але як на мене надто солодко.
Для пудинга:
- 220 г фініків без кісточок (це приблизно 300-350 г з кісточкою)
- 1 ч. л. соды
- 200 мл окропу
- 85 г м'якого вершкового масла
- 75 г цукру (можна і 50 г)
- 2 великих яйця
- 170 г борошна
- 1 ст.л. розпушувача для тіста
- 2 ст. л какао
- дрібка кориці
- 2 ст. л. несолодкого йогурту
- 3/4 банана тонкими кружальцями
1. Витягти з фініків кісточки. Покласти в жаростійку посудину, всипати соду і залити окропом. Дати постояти 5-6 хв. Після цієї маніпуляції мені довелося їх кілька разів промивати, щоб позбутися шкірочок, які повідставали.
2. Подрібнити фініки в блендері або перекрутити через м'ясорубку. На виході має бути густа фінікова паста.
3. Борошно просіяти з розпушувачем, какао і корицею.
4. Масло збити з цукром, додати яйця, вимішати із борошняною сумішшю і йогуртом.
5. Нагріти духовку до 180°. Форму змастити маслом і можна трохи присипати борошном.
6. Викласти тісто в форму, по поверхні розласти кружальця банана, трішки вдавлюючи їх у тісто.
Пекти при 180° 35-40 хв, готовність перевірити сірничком.
Дати трохи остигнути. Подавати теплим, щедро поливши соусом.
Для соусу:
- 55 г масла
- 55 г цукру (бажано коричневого)
- 70 г вершків (33%) (каюсь, взяла 15%, довелося довго випарювати)
- 1 ст.л. рому (терпіти не можу запаху топленого масла, тому мусила трохи ароматизувати)
Всі складові в товстостінну жаростійку ємкість і на маленький вогонь. Завдання - постійно помішуюи розтопити цукор повністю. Маса має загуснути і стати коричневуватою.
Одразу напишу, що соус дуже-дуже солодкий. Можливо, з коричневим цукром було б краще.
VII. "
Цукерки з дитинства"
У нас в дитинстві таких не було. Про улюблений десерт, який готувала моя мама ("пташине молоко") я уже десь в коментарях тут писала. Інших десертів ми не робили. Але може саме у вашому дитинстві були такі цукерки. Страшенно калорійна штука :/ і смак на любителя.
на 12 невеликих цукерок:
- 100 г пломбіру
- 150 г суміші для немовлят "Малютка" (я брала рештки НАН, яку мала не з'їла)
- какао для посипки
Пломбір витягти з морозилки, викласти в миску і дати трохи розм'якнути. Вимішати з сумішшю. З отриманої маси сформувати кульки і обваляти їх у какао. Залишити в холодильнику на 4-6 годин.
Уфф.. :))))