Про запечену рибу

Dec 16, 2009 19:15

Маю кілька улюблених рецептів запікання риби. Я запікаю під грилем в мікрохвильовці (без використання мікрохвиль), але можна запекти в звичайній духовці.
Сьогодні з вами ними поділюся.

Скумбрія запечена з цитриною.
  • 1 скумбрія (якщо ви з Одеси і там на ринку є свіжа, то візьміть свіжу :)) - буде значно смачніше, а як ні- то візьміть заморожену і розморозьте)
  • 1/2 цитрини
  • 1 ст.л. олії
  • розмарин

Рибину почистити (голову і хвіст - не обрізати). Зрізати плавець на спині до шкіри, вздовж хребта зробити надріз. В цей надріз і в черевце кладемо половинки кружалець цитрини (цедрою назовні). Можна посипати розмарином(але то не є обов'язково). Якщо є свіжий розмарин - просто гілочку цілком в черевце риби (перед подачею витягнути і викинути). Покласти в форму для запікання і змастити олією. Пекти з кожної сторони по 12-15 хв. Подавати - цілою (якщо без гарніру) або відрізавши хвостовий плавець і голову розділити на 2 половинки (по хребту). Гарно смакує з картопляним пюре і овочевим салатом.

Запечена форель
  • 1 невеликого розміру форель (десь до 400 г)  (знову ж таки є свіжа -  буде значно смачніше, а як ні - то візьміть заморожену і розморозьте)
  • пучок кропу (приблизно 100 г)
  • 1/2 ст.л. вершкового масла
  • 1/2 цитрини
  • сіль, чорний мелений перець

Форель почистити (голову та хвіст не обрізати). Кріп порізати (не дуже дрібно), змішати з вершковим маслом (кропу має бути значно більше ніж масла).  Рибину з середини натерти сіллю, перцем, набити кропом. Поставити запікатися з кожної сторони по 10-15 хв. Ледь не забула. На форель, коли вже запікатимете на другій стороні - треба покласти 2 четвертинки цитрини. Подаємо розрізаною на порційні шматки з цією спеченою цитринкою, соком якої кожен може скропити свою порцію.

Третій - на любителя. Я його вже дуже давно не готувала, сама не знаю чому.

Рецепт мого тата
  • 4-6 філе хека (мінтая, мерлузи)** 
  • 4-6 пластинок сиру (я зазвичай брала голандський)
  • 1-2 цибулини (тонкими кільцями)
  • 2-3 ст.л. родзинкок або 4-5 ст.л. тертих горіхів
  • сіль, духмяний мелений перець, мелений коріандр (на свій смак, але не надто багато)
  • опціонально - порізана кубиками мякоть батона (як на кротони)

Запікати будемо в фользі. З фольги робимо формочку з кришкою (по величині шматків філе). Послідовність шарів: риба - присолюємо сумішшю (сіль, перець чорний і духмяний, коріандр)- цибуля кільцями- посипаємо горіхами або родзинками-пластинка сиру. Закриваємо кришечкою з фольги. Запікаємо 15 хв. Потім знімаємо кришечку (опціонально - на сир/**замість сиру викласти порізану кубиками мякоть батона) і запікати до рум'яного сиру і/або сухариків. 
**Можна взяти і філе більш жирної риби, але в такому випадку треба відмовитися від сиру, бо буде надто жирно :/ Просто запекти до готовності під кришечкою (якщо без сухариків).

Банальний запечений лосось
Стейки лосося або порційні кусочки філе (товщиною не менше 1 см)
Сухі трави грецької кухні для риби: розмарин, коріандр, душиця + мелений чорний і духмяний перець.
Сіль
1-2 ст.л. оливкової олії.
1/2 цитрини

Шматки лосося посолити, поперчити, змазати олією і обваляти в травах. Пекти по 10 хв з обох сторін + коли перевернете на другу сторону поставте туди ж і 1/2 цитрини (просто поряд). Після запікання скропіть соком спеченої цитрини. Дуже смакує із звичайним літнім салатом: зелений листовий салат (або суміш різних, ми останній раз їли з сумішшю фріз-рукола-молоді пагінці бурячка) + огірок+ помідор + заправка з лимонного соку, гірчиці та олії.

В мене все :) Смачного :)

Складник: риба, кулінарне, Тип: гриль

Previous post Next post
Up