Leave a comment

коментар expialidociouz May 10 2010, 22:41:44 UTC
Справді, комунізм і фашизм відрізнялися, причому, як слушно зазначив автор, мали діаметрально протилежні позиції. Те, що об'єднують їх саме через те, що обидва є протилежними екстремумами однієї шкали, автор заперечує (правих зробили лівими для очернення лівих). Мені здається, що текст спричинило якесь непорозуміння - часто доводиться натрапляти на порівняння комунізму з фашизмом, але усюди йде наголос саме на етатизмі і всьому тому, що з нього випливає. Звичайно, можливо хтось і зарахував фашистів до лівих, але це виглядає навіть не вартим спростування. Втім, спростування уявного чи реального олівачення фашистів/націоналістів виходить за межі самого себе і дозволяє автору (на якій підставі?) заперечити схожість фашизму і комунізму взагалі (що не випливає з заперечення їхньої схожості за однією ознакою).

Таким чином, сам текст кипить розумом, але постульовані висновки (заключение) з нього не випливають.

Reply

Re: коментар roman_sharp May 16 2010, 15:01:14 UTC
Фашист, нацист, інтегральний націоналіст скажуть "Італія/Німеччина/Україна понад усе". Хіба комуністи казали "СРСР понад усе?" Маємо з одного боку етатизм як культ, ідею, а з іншого - ні, лише засіб, якого згідно ідеології слід було позбуватися.

Таким чином, сам текст кипить розумом, але постульовані висновки (заключение) з нього не випливають.

Що саме Вам не подобається у висновках?

Reply

Re: коментар expialidociouz May 17 2010, 18:41:15 UTC
етатизм був і там і там різний, але і там і там він був. об'єднання за ширшим критерієм.

якщо не стояти на одній з двох змішаних докупи позицій, то практична користь від відділення одного від іншого неочевидна.

Reply

Re: коментар roman_sharp May 17 2010, 18:58:08 UTC
якщо не стояти на одній з двох змішаних докупи позицій, то практична користь від відділення одного від іншого неочевидна.

Ви неправі. Практично це відділення робилося й робиться більшістю, для якої фашисти - лише вороги, а комуністи - можуть бути й друзями.

Цитуюся:

... для "интегрального националиста", как и для фашиста с нацистом, главное прежде всего нация и подчинение нации, что заставляет его, как и его исторических предшественников, противостоять не только левакам-социалистам-коммунистам, но и либералам-"либерастам", "денационализированным", "бездуховным" и всем остальным, кто главенство нации отрицает.

Разумеется, для консерваторов и капиталистов Запада "консервативные ценности" фашизма были куда милее враждебных капитализму, элитаризму, традиционализму и капитализму левых, однако в ситуации, когда их тоже провозгласили врагами, "разложившимися", унтерменшами, им осталось только пойти на союз с левыми, союз, который был не только вынужденным, но и естественным, логичным, - несмотря на все пережитки и реакционерство с ( ... )

Reply

Re: коментар expialidociouz May 17 2010, 19:00:55 UTC
більшістю кого? для тих, для кого примат держави/нації є неприпустимим комунізм і фашизм правомірно є злом одного гатунку

Reply

Re: коментар roman_sharp May 17 2010, 19:19:08 UTC
Більшістю людей ( ... )

Reply

Re: коментар expialidociouz May 17 2010, 19:36:58 UTC
Так, з історією я не сперечаюсь) Мене ви б записали до першої категорії. Ваші коментатори теж є зацікавленими особами, і я не виняток:)

Reply


Leave a comment

Up