Жванець у квітні 2013 р.

May 25, 2013 19:13



Їдучи до Хотина з Кам'янця Ви проїжджатимете через Жванець - останній населений пункт Хмельницької області. Далі Дністер і Чернівецька область за ним. Ми ж навпаки до Жванця діставались з Хотина. Таксі від фортеці до жванця коштувало 30 грн, тому вирішено було йти пішки. відстань - 3 км. Цікаво пройтись Хотином, помилуватись краєвидами, відзначати місцеві особливості архітектури та побуту тощо. Пройшовши хотинськими вулицями виходимо на трасу по якій йдемо до с. Атаки, переходимо через Дністер і ми в Жванці.



Перед мостом через Дністер пам'ятник понтонерам на подвір'ї сільради с. Атаки.


З правого боку міст через р. Жванчик. Від гідроніма й отримало назву селище.


Автомобільний міст через Дністер. В аварійному стані. З мосту частково видно Хотинську фортецю.


Ми наплутали з маршрутом, чомусь думаючи, що Жванецький замок над Дністром, тому пішли вздовж нього. Не знайшовши замку і запитавши поради у місцевого мешканця - пішли вірним напрямом. За гродом мешканця розташовувався ДОТ часів ДСВ. В Жванці є три доти Кам'янець-Подільського укріпленого району. Один цілий (біля замку) та два зруйновані.


ДОТ знаходиться на підвищеному березі Дністра, колишньому радянсько-польсько-румунському кордоні.


Підходячи до замку бачимо його рештки, які селяни пристосували для власних потреб.


Ось такі тут справи. Замкове подвір'я.




Залишки (ключове слово залишки!) Жванецького замку. Вхід на територію подвір'я - безкоштовний.


В середині вцілілої башти. Є ще підземне приміщення.


Амбразура гарно збереженого ДОТ-у поруч із замком.


Р. Жванчик. Замок був розташований на високому березі річки.


Ще одна місцева пам'ятка - Вірменський костел. Діючий.


Вцілілі герби над входом. Радість для шанувальників геральдики.


Напис на магазині відверто здивував. Звідси не так і близько до Польщі.


Єдиний ДОТ, в який можна, теоретично зайти, бо він має пролом в одній з стін. Але це практично не можливо. Місцеві перетворили ДОТ на звалище кидаючи туди сміття, трупи тварин загорнуті у щось, або просто так. Запах такий, що переборює бажання і цікавість.
  І тут постає питання до рєвнітєлєй нашей пабєди. Що ж ви носите квіти та фарбуєте ледь не щороку обеліски, які під собою практично нічого не мають...в більшості випадків. А це ж справжнє місце де вмирали люди! І з ним ось так....Привід для різних думок.
  Не зайшовши в ДОТ сіли на урвистому березі Дністра, де дуже красиво і там нас зустрів представник місцевої фауни:


Думаю, там багато таких) І це добре.


Як не дивно, історія Жванця відображена в місцевій автобусній зупинці. Жванець, одне з частково збережених місць пов'язаних з Хмельниччиною - Жванецькою облогою,. Звідси Б. Хмельницький вирушив до Переяслава...На зупинці є і козаки, і Богдан:


Їдучи до Хотина заїдбте і сюди. Це не важко. З інфраструрою, як для села - порядок. Назад до Кам'янця проблем дістатись не буде. На власному приклад скажу, що дня буде достатньо, щоб оглянути ці два місця, і ще багато часу лишиться після)

краєзнавство, military history, подорожі, ww2, Поділля, культурна антропологія, photo, Історія, history, history of ukraine, військова історія, етнологія й етнографія, Україна, Друга Світова Війна, цікаве, Козаччина, фотогграфія

Previous post Next post
Up