Хотин у квітні 2013 р.

May 25, 2013 18:15

   Давно хотів поділитись враженнями від мандрівки Поділлям. Маршрут був доленосними місцями для України та Європи: Кам'янець-Подільський, Хотин, Жванець.



   Перший запис, присвячується Хотину. З Кам'янця-Подільського до нього дістатись не має проблем. Автобусам, що йдуть в напрямку Чернівців, квиток коштує 8,9 грн. За півгодини будете на місці. Якщо не зорієнтуєтесь відразу - місцеві мешканці підкажуть, як дістатись фортеці. Покажчики також будуть в нагоді.


Пам'ятник П.К. Сагайдачному та козакам. Хотин, крім того, що в ньому знаходиться одне з семи архітектурних чудес України, є місцем, яке значно вплинуло на європейську історію. Пройшли б тут турки у 1621 р., невідомо, як би далі розгорталися події з просування Османської імперії на Захід. Від пам'ятника, придбавши необхідні квитки за маленькими цінами, ми йдемо до фортеці.


Сліди перебувань в фортеці румунів. мабуть.


Залишки автентики.


Фортечне подвір'я. Все реставрується, вхід до башт та на мури нині не є можливим. В одній з кам'яниць є галерея де представлене панорамне фото Хотинської фортеці з нанесенням місць пов'язаних з війною 1621 року. Мабуть, єдина, що є там цікавого...






Ще автентика.


Цікава виставка про катівську справу. Підписи біля експонатів цілком вичерпні.


В правому куті - Iron Maiden)




Власне фортеця.


Проблема Хотина, на мою думку,  в тому, що в усіх інформаційних джерелах, зазвичай подають лише фортецю, залишивши поза увагою численні навколишні земляні та кам'яні укріплення, а вони вражають!!!




Навколофортецні укріплення. Їх можна розгледіти з супутника, щоб мати уяву про розміри.




Фортеця над Дністром). За річкою - Поділля.






В'їзна брама.


Церква призначена для колишнього російського військового гарнізону. До Російської імперії Хотин приєднав фельдмаршал Мініх, без стрілянини, відомий приєднанням Кримського ханства до тієї ж імперії.


Типовий будиночок хотина. Розміри можуть бути й більші, але сіни будуть завжди в центрі.


Не типовий будинок. Меморіальна дошка говорить, що тут проживав революціонер-більшовик, керівник Хотинського повстання Мардар'єв.
  Це якщо коротко, там можна зробити силу силенну фото, але з реальним відчуттям присутності це не порівняється. До моменту перебування в фортеці я недооцінював Хотин. Пару слів про інфраструктуру. Поряд з касою наявні туалети, заклади харчування. Можна придбати тематичну літературу, сувеніри, викликати таксі (дороге) тощо. Після Хотина залишився цілком задоволений.)
  Їдьте в Хотин!!!

краєзнавство, military history, Історія, подорожі, history of ukraine, history, Буковина, етнологія й етнографія, Поділля, Україна, культурна антропологія, photo, цікаве, Козаччина

Previous post Next post
Up