"Свобода"

Apr 22, 2014 21:03



Дуже радію, що поки не бачу на вулицях передвиборчих білбордів Олега Ярославовича Тягнибока. Між Добкіним і Порошенко він виглядав би геть інфернально.

Тягнибок виявився революції не по зросту, але, треба це усвідомити - революцію готові вести до кінця лише фанатики, бо це шлях у видиму воронку пекла. Олег Ярославович ніколи не був фанатиком, не дивлячись на лютий імідж - його партія (не дивлячись на лютий же імідж) все життя була системною і послідовною. "Буржуазні націоналісти", без екзотичних сюрпризів. Хороші буржуазні націоналісти - з досвіду мого політичного активізму знаю, що в "Свободі" є народні депутати, яких можна докликатися у разі дійсної суспільної потреби - Сиротюк, Леонов, Іллєнко. У решти політичних сил такі люди теж трапляються, але вони поодинокі (типу Бригінця), лише націоналісти виступають міцною грядкою. Я бачив, як віце-спікер Кошулинський тягав поранених на Інституцькій, - з усіх парламентських партій "Свободі" найменше є що дорікнути.

Так, "Свобода" себе погано показала на революції, але організаційна верхівка завжди (завжди!) відстає від революційної маси, - це закон, виведений ще Троцьким. Тому їй можна було б пробачити пробуксовку і торгівлю там, де варто було перти вперед. Зараз партія "Свобода", що б там їй не закидали всі (і я в тому числі) - єдина організована політична сила, яка у Верховній Раді намагається займатися потрібними справами. Просуває закон про зброю, про люстрацію, і т.д., і т.п. Але - якраз цю конструктивну роботу їй пробачити важко.

Системні націоналісти системні. Вони висувають потрібні ініціативи, а регіонали та комуністи їх ріжуть звичайним бойкотом Ради. Сиротюк вимотує собі нерви, проштовхуючи потрібні мов повітря закони - і наче б'ється у ворожу мусорську стіну з паперів. І це при тому, що за його спиною стоїть переможний революційний народ, готовий Верховну Раду випатрати, а комуністів і регіоналів розвісити на ліхтарях.

Гітлер писав, що найбільша аудиторія - це не зала парламентських засідань, а зала великих народних зборів. Замість проголошувати промови перед байдужими регіоналами, "свободівці" зараз мусять творити регулярні Віче на Майдані, і пояснювати, пояснювати, пояснювати розгубленій, кинутій напризволяще нації ситуацію і вектор руху. У неї, а не у паперів треба здобувати легітимність у революційні часи. Тільки жива нація здатна нині вручити справжню владу.

Але системні націоналісти системні, і роблять те, що найкраще вміють - вибори.

вулична політика, кабінетна політика

Previous post Next post
Up