Топорівці. Нова Іллінська церква

Nov 16, 2012 00:05



Якщо в Топорівцях рухатись від старої Іллінської церкви в напрямку від Чернівців, то за кілька сотень метрів можна побачити ще один цікавий храм, який на перший погляд може видатись схожим на новозбудований палац якогось олігарха. Проте ця споруда не є сучасним новобудом - її вік вже майже досяг сторічної позначки, а поважні роки майстерно маскує недавно проведений ремонт.



На початку ХХ століття мешканцям Топорівців стара церква здавалась замалою, бо вже не могла вміщати всіх прихожан, тому було вирішено побудувати новий більш місткий храм. Церкву зводили протягом 1911-1914 років на невисокому пагорбі в центральній частині Топорівців. Цеглу для будівництва доставляли на возах з Чернівців, благо не дуже далеко було. Церква вийшла доволі цікавою, і навіть сьогодні виглядає досить незвичною та несхожою на інші українські церкви. Проте унікальним храм все ж не є, адже існують дуже схожі церкви на території Румунії, зокрема в Сучаві і Кимполунзі. Припускають, що саме сучавський храм став прототипом церкви в Топорівцях.
Над титулом нового храму довго не думали і, як і стару церкву, освятили на честь святого пророка Іллі. Освячення храму відбулось 2 серпня 1914 року, проте, як виявилось, перший церковний передзвін сповістив не тільки про відкриття нової церкви, але й про початок Першої світової війни, яка розпочалася днем раніше.



Цікава історія передувала будівництву храму. Кажуть, що місцеві жителі сподобали собі місце для нової церкви на Капітанському пагорбі, з якого храм мало би бути видно з будь-якої точки Топорівців. Проте на даному місці стояла корчма, а корчмар навідріз відмовлявся поступатись земельною ділянкою за будь-які гроші. Тоді топорівчани вирішили звернутись по допомогу до самого цісаря Франца-Йосифа, задля чого кілька місцевих жителів поїхало до Відня на прийом до імператора. Кажуть, що цісар не лише дав дозвіл на побудову церкви, а ще й виділив велику пожертву. Після цього корчмарю нічого не залишилось, як поступитись своїм місцем.



На відкриття храму місцеві жителі очікували самого імператора, навіть спорудили спеціальний трон для нього. Проте цісар в Топорівцях так і не з"явився, зате до сьогоднішніх днів зберігся трон, який і зараз перебуває в середині церкви.



На жаль, після ремонту церкви, який було проведено кілька років тому, з даху храму і з брами зникло автентичне черепичне покриття, яке було замінено червоною металочерепицею. Також церква втратила старі вікна, на місці яких з"явились сучасні пластикові. Добре хоч двері старі залишились.



Брама до церковного подвір"я:



Старі двері:



Образ над входом:



Ще одні двері:



Зовнішнє оздоблення храму:



Буковина, храми, мандрівки, Топорівці, фото, церкви

Previous post Next post
Up