Топорівці. Стара Іллінська церква

Nov 15, 2012 00:03



Топорівці - село в Новоселицькому районі Чернівецької області, яке розташовується на відстані приблизно десяти кілометрів на північний схід від Чернівців. Поселення є достатньо старим - перші письмові відомості про нього датуються 1412 роком, коли Топорівці згадуються в грамоті молдавського господаря Олександра Доброго. Існує версія, що село є більш давнім і походить з ХІІ століття, а свою назву отримало від імені першого власника, який мав прізвище Топор. Сьогодні Топорівці в першу чергу цікаві своїми церквами, про одну з яких і піде сьогодні мова.



Церква святого пророка Іллі є однією з найстаріших на Буковині. Старші від неї є лише в Лужанах і Рухотині. Храм було зведено у 1560 році разом з дзвіницею і муром навколо подвір"я, що говорить про те, що від самого початку церква мала оборонні функції. Власне про це свідчать товстезні стіни храму, вузенькі вікна і бійниці.



За однією з версій церкву збудував воєвода Барновський. Інша версія, чи то пак швидше легенда, говорить, що під час сутички з турками сільський старшина впав з коня, а його помічник Мирон Мовіла допоміг йому підвестись, врятувавши його від смерті. Після чого староста пообіцяв звести на цьому місці церкву. Як бачимо, свого слова він дотримав. Цікаво, що історія зберегла ім"я помічника, тоді як ім"я старшини не згадується.



Стара Іллінська церква (бо є ще в Топорівцях і нова - про неї буде окрема розповідь) поєднала в собі українські і молдавські традиції будівництва храмів, які були притаманні цим землям у XVI столітті.



Колись храм мав три верхи, мурована основа яких збереглась до сьогодні, але зараз вони заховані під стрімким гонтовим дахом. Ці "куполи" можна побачити, якщо піднятись на гору під дах церкви. Колись інтер"єри храму прикрашали старі фрески, проте до наших днів вони не збереглись.



Церкву закрили у 1914 році, коли в Топорівцях звели новий більш місткий храм. Нове життя церква отримала вже в часи незалежності України, коли в ньому почали правити служби православні київського патріархату.



Якщо подивитись на фото нижче, то можна побачити, що з цього ракурсу споруда більше нагадує неприступну вежу, ніж церкву, що зайвий раз підкреслює оборонне призначення храму.



Бійниці по периметру церкви під дахом:



Бійниці з боку апсиди:



Старі орнаменти навколо вікна-амбразури:



Таблиця пам"ятки архітектури:



Поруч з церквою стоїть дзвіниця, яку було збудовано одночасно з церквою.



Дзвіниця з мурами навколо подвір"я разом з храмом утворювали цілісний архітектурний комплекс.



Колись дзвіниця також виконувала оборонні функції. Навіть сьогодні вона нагадує міцну башту.



Старі надгробки на церковному подвір"ї:



Буковина, храми, мандрівки, Топорівці, фото, церкви

Previous post Next post
Up