"Нормально харчуватися: як це?"

Mar 01, 2013 13:55

знайшла на ФБ у однокурсниці однойменну з заголовком статтю. ну як статтю - скоріше набір тез. багато різних, навіть протилежних думок, простір для роздумів. для себе вивела правило, що нормально харчуватись - це знайти серед корисної їжі щось таке, що смакує і подобається мені. ну і поменше того, що шкодить - якось так раптово і легко вийшло моєму організму зрозуміти, що ці продукти йому не потрібні. маленький секрет - два-три шкідливих, але особливо улюблених продукти залишити в меню - як приз. для мене це шоколад і кава з цукром.
власне стаття:

"Один знайомий вважає, що нормально - це коли ніхто їжу не забирає, не претендує на неї і не пристає з безглуздими питаннями.

Отже, думка експертів American Academy of Nutrition and Dietetics.

Цей концепт пояснити нелегко, - визнають фахівці, - універсального визначення немає, тому що залучено безліч факторів: вік, вага, стан здоров'я, сезон, а також культурна спадщина, життєві обставини та досвід.

Професор в коледжі якось розповідав, що одного разу до нього приїхала літня родичка з Польщі, і сім'я запросила її в ресторан. Все складалося чудово, але коли подали картоплю, запечену у шкірці, родичка заплакала, відсунула страву, і сказала, що у війну з'їла стільки картопляних лушпайок, що один вигляд шкірки викликає у неї страшні спогади.

Іноді концепт визначається прийнятими нами правилами. Скажімо, їсти три рази в день плюс два перекуси. Дехто вважає ситний сніданок запорукою гарного дня, або забороняє пізню вечерю, а будь-які відхилення від цих норм вважає ненормальними.

«Нормально - їсти натуральні продукти, які здаються вам смачними, коли ви голодні» - говорить один експерт.

«Харчуватися регулярно, різноманітно, свіжоприготованими стравами - неодмінно смачними та ароматними, віддаючи перевагу продуктам з високим коефіцієнтом корисності», - погоджується з ним інший.

«У більшості випадків варто їсти їжу, яка вам подобається, і до тих пір, поки не притупиться голод. Але час від часу є що-небудь інше і з інших причин »- зауважує третій.

«Їсти згідно поставленим цілям і завданням. Наприклад, нормалізувати вагу, накачати м'язи, попередити хворобу ".

«Знайти баланс, але не лаяти себе за його недотримання».

«Харчуватися інтуїтивно: слухати себе їсти те, чого хочеться і скільки потрібно, щоб збити бажання голоду. Брати приклад з маленьких дітей, ще не зіпсованих бабусями, маркетингом і тиском суспільства ».

«Вісімдесят відсотків - корисного і необхідного для здоров'я і двадцять відсотків - улюблені частування, причому без найменших докорів сумління».

«Нормально - це протиставлення емоційному переїданню або безладному харчуванню, але не синонім досконалості. Через відсутність певних продуктів і нескінченних спокус, досконалості все одно не досягти ».

***

Експерти з Academy of Nutrition and Dietetics попутно запропонували інші питання для визначення ваших відносин з їжею.

Як концепт голоду і ситості вписуються у ваше визначення нормального харчування?

Зазвичай я їм коли голодна і негайно припиняю, коли наїлася, а іноді навіть раніше, знаючи, що відчуття ситості може запізнюватися. Цей вроджений інтуїтивний механізм, я загубила в ранньому дитинстві, але перевстановити шляхом самоконтролю і спостереження за відчуттями.

Чи нормально з'їсти що-небудь з ввічливості?

Залежить від ситуації. Іноді краще з'їсти, ніж образити кого-небудь. А іноді варто наполягти на своєму. Не буду і все, і відчепіться.

Чи нормально "залишати місце для десерту" на урочистому заході?

Як на мене - нормально. Тільки треба довідатися на початку вечора, що у них на десерт.

Чи нормально іноді з'їдати десерт замість обіду?

Сніданок, обід, вечеря і два перекуси - все збалансовано і зрозуміло. Але що, якщо раптом спало на думку пообідати шматком кексу? Горіховим, з родзинками. І випити кави з молоком. А, чорт з ним, дайте кави з вершками! За калорійністю це зрівняється з порцією супу, овочевого салату і риби з гарніром. Але не бачу причин не пообідати кексом, якщо дуже хочеться. Або полуницею зі сметаною. Або відром черешні. Це нормально, та коли в міру.

Чи нормально використовувати деякі властивості їжі для конкретних цілей?

Кава, щоб підбадьоритися, тепле молоко з медом як засіб при застуді, шоколад для підняття настрою, солодощі, щоб заспокоїтися, алкоголь, щоб розслабитися?

По-моєму, нормально. Нещодавно в очікуванні неприємної розмови на роботі, я дуже хвилювалася. Спроби заспокоїтися шляхом глибокого дихання або спогляданням хмар, успіхом не увінчалися. І я, колись залежна від солодощів ласунка, чудово усвідомлюючи що роблю, порилася в загальній кухонній шафці, і знайшла - о, забутий з піонерських часів смак - вафлі "Артек"! Повільно з'їла одну - заспокоїлася миттєво.

***

Залишилося, все це підсумувати.

Нормально - сідати за стіл голодним. І їсти, поки не наївся.

Нормально - вибирати саме те, що хочеться. І мати можливість це купити.

Нормально - вибрати найбільш корисні для себе продукти.

Але і балувати себе улюбленими ласощами час від часу - теж нормально.

Нормально - час від часу їсти не через відчуття голоду, ат тому, що хочеться - тому що ви щасливі, тому що вам сумно, тому що нудно, чи тому що цього вимагає момент - прикрашає його, підсилює. І обов'язково покуштувати цибульного супу у Франції або кнедликів в Чехії. Або в рідному місті всістися у вихідний день біля фонтану, і спостерігати за перехожими, потягуючи яблучний сидр - тому що так цікавіше.

Нормально - це їсти тричі на день плюс пара перекусів.

Нормально - приділяти час для вибору правильних корисних продуктів і продумувати меню. Але не забувати, що їжа - важливий, але, лише, один з багатьох аспектів життя.

Нормально - їсти, керуючись голодом. Робити це згідно з розкладом дня. І можливостям.

Нормально - це значить бути гнучким. Бути гнучким достатньо, щоб не морщити ніс в гостях, відвертаючись від страв, яких ви собі звичайно не дозволяєте.

Нормально - залишити трошки цукерок на завтра і післязавтра.

Нормально, час від часу їсти більше звичайного, перевищивши зону комфорту так, що доведеться розстебнути верхній гудзик штанів. Просто тому, що так вийшло.

І нормально - забути про їжу, захопившись чимось.

Нормально - довіряти собі.

Нормально - допускати помилки і виправляти їх.

І готувати з любов'ю - нормально."

джерело

їжа, нетрощі, я, знахідки

Previous post Next post
Up