Тертий пиріг і салат олів"є для мене - мало не синоніми. Бо їх я обожнюю жерти з дитинства. Мама не дуже любила морочитися з тістом, тому перепадало мені пиріжка рідко. А потім, коли я вже була достатньо доросла, щоб пекти, в холодильнику вічно бракувало якихось продуктів (у нас завжди все спонтанно). Радянський рецепт містив майонез, тісто було сухе, як собака, кришилося в руках, не розрівнювалося, погано терлося - словом, ліпили з того, що було, а не було нічого. Потім ще якісь пробувала, не дуже мені пішло. А недавно знайшла рецепт в мережі - і задоволена.
Ингредиенты: 1 стакан сахара, 2 яйца, 1 пачка маргарина, 2-3 ст.л. сметаны, 3,5 стакана муки, 0,5 ч.л. соли (без горки), 0,5 ч.л. соды, Варенье или повидло с кислинкой 3-5 ст.л.
Приготовление: Взять миску, насыпать туда муку, поставить в муку терку и потереть на ней пачку маргарина, периодически макая его в муку. Перетирать муку с маргарином до тех пор пока не будет кусочков. Добавить сахар, соль и перемешать. Сделать углубление в центре. Вбить туда яйца, добавить сметану, гашенную уксусом соду и хорошо вымешать. Поставить в холодильник на 30-60 мин. Разделить тесто на две части: одну часть равномерно распределить по дну противня (раскатать, размять пальцами) с небольшим заходом на бока, промазать вареньем или повидлом (мне нравится, как получается с перетертой черной смородиной или облепихой), а другую часть теста равномерно натереть на крупной терке сверху варенья. Выпекать 25-30 мин. при t 210-230C
Уроки досвіду:
1. Масло брати не можна, вийде не дуже смачно. Найліпше - маргарин типу Сонячний.
2. Тісто липне до рук. Це не є несправністю нормально. Його треба добре помісити. Терти теж досить важко. Я додаю трохи більше борошна, ніж сказано у рецепті.
3. Варення - смородинове. Навіть не знаю, що з обліпихою вийде.
4. Пропекти треба добре, щоб засмаг.
5. Смачного!