Курячі лапки. Апотропеїчність символу

Aug 12, 2013 13:15

Оригинал взят у danirra в Курячі лапки. Апотропеїчність символу
Сидить півень на вербі, спустив коси до землі.
Сидить півень на воротях, голос до неба, а хвіст до землі.
Які гарні загадки. Відгадали? В першій йдеться про сонце та його промені, а в другій - про грім та блискавку.
6 серпня 2012 року в цьому блозі я писала про писанку Єлисаветградщини «Курячі лапки». Тоді в своєму записі я пообіцяла опублікувати доповнення про апотропеїчність зображених символів - функцію відганяння злих сил. Тільки зараз я прочитала потрібну літературу, то ж є змога розкрити таємницю цього пташиного символу.



Загадки про півня були розміщені не просто так. Ми говоритимемо про курячі лапки, а півень, як і курка, має безпосереднє відношення до теми.
Колись півня називали будимиром. Він - провісник Сонця. Півень невтомно щоранку повідомляє про вихід світила на небо, і це природньо не могло залишитися поза увагою людини. У свідомості українського народу цей птах нерозривно поєднався з Сонцем, став його символом, а згодом почав символізувати і прояв Сонця на землі: блискавку з громом та вогонь.
Давайте згадаємо твір Тараса «Причинна» і рядки
Ще треті півні не співали,
Ніхто ніде не гомонів.
Сичі в гаю перекликались,
Та ясен раз у раз скрипів.
Відтоді, як я прочитала цей вірш, мене зацікавила фраза про третіх півнів. А коли ж вони співають? І ось дізналася, що спів третіх півнів - це знак рівної відстані від півночі до вранішньої зорі. Треті півні свідчать про завершення дії темних сил, котрі за народними уявленнями мають змогу шкодити людині від настання темряви і до півночі. У цьому віруванні вже закладена розгадка апотропеїчності символу «курячі лапки» - півень здатен своїм голосом відмежовувати, оберігати людину від нечисті.
Окрім того, цей домашній птах вважається покровителем та захисником дому. Говорили, що один півень (висиджений в березні) береже оселю краще від дев'яти собак.
А ще на півня покладена така функція, як оберігання хати від пожежі. Червоний півень, знайомий з дитинства за малюнком на пачці сірників, якраз і є символом вогню, що може обернутися пожежею. Тому селяни старалися оздобити покрівлю хати металевими чи дерев'яними зображення півників, аби ті служили оберегом не тільки проти пожежі, а й від влучання блискавки.
Сидить півень на осиці, підняв догори косиці. Ця стара загадка оповідає нам про вогонь та дим від нього.
Отже, створюючи чудову єлисаветградську писанку «Курячі лапки» будемо знати, що вона служить оберегом від пожежі та інших лихих сил. Символіка цієї писанка солярна (сонячна), і тому принесе вона до оселі тепло і світлі сподівання.


пысанки_что и как

Previous post Next post
Up