Писанки Єлисаветградщини. Косичата рожа

Aug 12, 2013 13:13

Оригинал взят у danirra в Писанки Єлисаветградщини. Косичата рожа
В колекції Володимира Ястребова немало писанок з рожами. Даруєш писанку з рожею - освідчуєшся в коханні.
Цього разу розглянемо ще одну. Хоч для конкретної писанки слова такі і не личать, адже рожа на ній написана незвичайна - асиметрична, та й розміщена вона нетрадиційно - горизонтально. Як правило, рожі за будовою своєю мають 6(5) чи 8 променів, а тут дивишся на зображення і не відразу розумієш, як же її писати, в якій послідовності. У посібнику Павла Рибалка писанка не розтлумачена. На сайті http://ukrfolk.com.ua дана писанка означена як запорізька, хоча за каталогом Ястребова вона походить з с.Велика Виска Маловисківського р-ну Кіровоградської обл.
Давайте спочатку з'ясуємо, чому рожа косичата? Рожа, як солярний символ, що передає тепло Сонця через промені, може бути повною, простою (шолудивою), половинчастою; сторчовою чи боковою за розташуванням, а також косичатою, тобто косою, асиметричною.
Найчастіше зустрічаємо на писанках зображення зірки, що має вісім променів, ця рожа налічує 16.


Поділ яйця: 1 вертикальна лінія.
Кольори: жовтий, червоний, зелений і чорний.
Спочатку пишемо восьмипроменеву розмітку, на якій розміщуємо 6 променів рожі.На троьх із них пишемо крапки, а потім внизу "стебла" зображуємо два симетричні листки. Після на рожі мають з'явитися 10 червоних променів із жовтими контурами та 4 промені зеленого кольору. Коли я зафарбувала потрібні сигменти в червоне і закрила їх воском, то пішла відмивати писанку, щоб накласти зелену барву. Хоча краще було б спочатку пофарбувати яйце в зелений, а потім у червоний колір, бо після відмивання червона барва лягає краще.
В кінці опускаємо писанку до банки з чорним барвником.

пысанки_что и как

Previous post Next post
Up