Ультра-релігійні поселення у США

Sep 16, 2012 15:09

Виявляється, у євреїв-ультраортодоксів в США є серйозні конкуренти в плані релігійного хардкору - це мормони-фундаменталісти. Попалась мені таблиця населених пунктів США з наймолодшим населення, і виявилось що навіть така клоака, як Kiryas-Joel, про який я вже колись писав, не потрапила у топ-5. Ось список - http://www.city-data.com/top6.html

У дужках, наскільки я розумію, вік середній, а не медіанний.
1. Hildale, Utah (13.1) - Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints(мормони-фундаменталісти)
2. Rocky Ridge, Utah (13.5) - Apostolic United Brethren (мормони-фундаменталісти)
3. New Square, New York (14.0) - Skver Hasidim (сквирські євреї-хасиди)
4. Colorado City, Arizona (14.3) - Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints (мормони-фундаменталісти)
5. Fox River, Alaska (14.8) - Russian Old Believers (росіяни-старообрядці)
6. Kiryas Joel, New York (15.0) - Satmar Hasidim(сатмарські євреї-хасиди)
7. Pinesdale, Montana (15.1) - Apostolic United Brethren (мормони-фундаменталісти)
8. Kaser, New York (15.6) - Viznitz Hasidim (вижницькі євреї-хасиди)
9. East Dunseith, North Dakota (15.8) - Chippewa Indians (індіанці Чіппева)
10. Boys Town, Nebraska (16.2) - Boys Town (organization)

Найбільші за кількістю населення - єврейські поселення, особливо Kiryas-Joel. Досить великим є і Hildale-Colorado City (це один населений пункт, незважаючи на належність до різних штатів). Мормони з Fundamentalist Church, які мешкають у Hildale-Colorado City є і найбільш молодою групою в США - медіанний вік населення 12,6-12,7 років (на 0,7 років менше ніж у хардкорних хасидів) і середня величина домогосподарств 8,4-10,4 осіб, що на 3-5 осіб більше ніж у хасидів. Росіяни-старообрядці і індіанці трохи старуваті, порівняно з іншими.

Дуже відчутною є різницю у доходах домогосподарств. У індіанців дохід просто катастрофічно низький - 37 доларів в місяць на 1 особу. Це $1,25 на день, як вони живуть там? Найвищий дохід на домогосподарство тут мають старообрядці, що в принципі зрозуміло - Аляска, мале населення, велика кількість ресурсів.. У мормонів дохід значно вищий ніж хасидів. Не впевнений, але це може бути вплив полігамії - більша частка працездатних серед членів домогосподарств.

Безробіття у всіх населених пунктах помірне, крім індіанського East Dunseith (13,5%). При тому що в штаті North Dakota, де це поселення знаходиться, рівень безробіття один з найнижчих у США. Дуже красномовним є і розподіл поселення за найбільшими сферам зайнятості. У хасидів і Чіппева більше третини зайняті у сфері освіти, у мормонів найвищий відсоток - зайняті у будівництві (крім невеликого села Rocky-Ridge де дві третини зайняті на виробництві меблів). У старообрядців найбільшу зайнятість дає сільське господарство (в даному випадку скоріше за все рибальство і лісництво).



Расовий розподіл. Тут без несподіванок.


Походження.
У мормонів відносно переважає англійське походження. І це не дивно - територія так званого Mormon belt майже повністю співпадає з місцями найвищої концентрації американців англійського походження. Можна сказати що мормонство у США це за походженням "англійська" релігія.

Серед євреїв дуже багато людей з Hungarian ancestry. І якщо у випадку з сатмарськими хасидами (Kiryas-Joel) це зрозуміло - сучасний румунський Сату Маре колись знаходився на території Угорщини і там навіть зараз половина населення угорці, то у випадку з вижницькими і сквирськими хасидами пояснити не можу.


Мовний склад населених пунктів.
Хасиди та старовіри зберігають свою мову, індіанці її повністю втратили. При цьому у хасидів слабке знання англійської (від 1/2 до 2/3 - less then very well), тоді як у старовірів воно набагато вище, і це при однаковому розкладі по "languages spoken at home".


Забавне відео. New Square, New York, сквирські хасиди.

image Click to view



Звичаї та традиції Colorado-City (відео не embed'иться)
http://www.youtube.com/watch?v=7ssYXu3qcS8
http://www.youtube.com/watch?v=MrKnIEAwCJo
http://www.youtube.com/watch?v=FUXk9qdYX2s
http://www.youtube.com/watch?v=WUd81098vYQ

world, churches, interesting, usa, video, religion

Previous post Next post
Up