"Третій світ" за 60 кілометрів від Нью-Йорку

Dec 05, 2011 10:42

Недалеко від Нью-Йорку знаходиться невелике містечко Kiryas-Joel. Абсолютно унікальне.
Воно виділяється:
1) найвищим у США рівнем бідності - більше 2/3 населення. 40% населення отримують food stamps. Дохід на душу населення - $4494 на рік, тобто $375 на місяць.
2) наймолодшим населенням у США, медіанний вік - 14,4 років (у половині африканських держав і то більше)
3) найнижчою часткою англомовного населення - всього 6,2% у 2000 р.

Починалось все так.
У 1946 р. ребе Тейтельбаум зі своїми послідовниками з числа сатмарських хасидів, що походили з північно-західної Румунії, осіли у Брукліні, в Нью-Йорку. Але там їм не сподобалось - суцільна аморальність, бездуховність та інші прикмети гниючого капіталізму. Так, у 1977 р. хасиди викупили землю за 60 км на північ від Нью-Йорку і заснували нове поселення, куди і переселились перші 14 сімей. Його назвали на честь ребе Йоеля Тейтельбаума.
Населення росло надзвичайно швидко
1990 - 7.400
2000 - 13.138
2009 - 23.414
І так, що перестало вміщуватись - вже йде мова про заснування двох нових поселень. Через що виникають проблеми з сусідніми населеними пунктами.

Kiryas Joel's boundaries also come close to the neighboring towns of Blooming Grove and Woodbury. Residents of these communities and local Orange County politicians view the village as encroaching on them. Due to the rapid population growth occurring in Kiryas Joel, resulting almost entirely from the high birth rates of its Hasidic population, the village government has undertaken various annexation efforts to expand its area, to the dismay of the majority of the residents of the surrounding communities. Many of these area residents see the expansion of the high-density residential, commercial village as a threat to the quality of life in the surrounding suburban communities.

Щорічний приріст населення + 5..10%.
http://www.idcide.com/citydata/ny/kiryas-joel.htm


Якщо темпи 2000 - 2009 рр. збережуться, то у 2020 р. тут буде жити 47 тис. людей, у 2030 - 91 тис., у 2040 р. - 171 тис.
При збереженні таких темпів, у 2100 р. Kiryas-Joel пережене по населенню сам Нью-Йорк у його міських межах і налічуватиме 8 млн людей:)

Ще з цікавого. У Kiryas-Joel абсолютно домінує ідиш, на якому євреї у Європі, звідки він і походить, вже майже не говорять. За переписом 2000 року майже 90% населення вдома розмовляє на ідиш, тоді як по-англійськи 6,2%, на івриті - 2,3%. Більш того - 46% ідишемовного населення не володіють/погано володіють англійською. Тобто в цілому - 41% населення Kiryas-Joel.

Як я вже писав - це наймолодший населенний пункт у США. Середній розмір домогосподарства тут 5,8 - 5,9 чол. Медіанний вік - 14,4 роки (у штаті Нью-Йорк - 35,9 років, в Україні під 40). Проте є дані, що медіанний вік взагалі 12 років станом на 2009. Можливо цифра 14,4 вже давно застаріла.
http://www.citymelt.com/city/New-York/Kiryas+Joel+Village-NY.html


А це значить що Kiryas-Joel буде продовжувати зростати і в майбутньому.

Тепер самий жир.
На ютубі є маса відео з Kiryas-Joel, які свідчать про те що там вирують неабиякі пристрасті:)
Прямо третій світ as it is - релігійні розборки, боротьба за землю, радикальні "культурні особливості".

image Click to view



Розборки.

image Click to view



Скромність понад усе. Заодно будете знати, як звучить англійських акцент у нейтів ідиш спікерів.

image Click to view



Хасидські розборки у Брукліні з участю ребе Тейтельбаума (сина засновника)

image Click to view



Будні.

image Click to view



image Click to view



Майдан

image Click to view



Так що весело у них там, на Новойоркщині:)


world, опус, interesting, ethnic structure, usa, video

Previous post Next post
Up