May 28, 2012 22:10
Drugi wpis tego samego dnia - ewidentnie nadrabiam zaległości.
W czwartek robię polską kolację. Wkopałam się w jej robienie już w lutym, ale konsekwentnie unikałam tego tematu. Teraz zostałam zmuszona do przygotowania polskiego jedzenia i nie bardzo mam pomysł co przygotować aby nie było to czasochłonne.
Postanowiłam zrobić żurek (mam chyba z 5 opakowań żurku w proszku, takiego dla 3 osób paczka), ale nie wiem co zrobić dalej. Tzn. upiekę jakieś ciasto, no ale co podać jako danie główne? Nie zrobię bigosu, bo to za drogo mnie wyjdzie i nie mam tak wielkiego garnka. Pierogów też nie chciałabym lepić, bo zrobienie farszu trochę mi zajmie, poza tym pierogi były na kolacji rosyjskiej. Nie wiem co zrobić, serio. Myślałam o racuchach. Co wy na to? ładnie by się komponowały z ciastem, które podam potem.
Zastanawiałam się też nad sałatkami, ale ta warzywna to za dużo zachodu, nim te wszystkie warzywa ugotuję etc. (poza tym była na rosyjskiej kolacji), poza tym mam jeden garnek. A sałatka z tuńczykiem i kukurydzą to chyba mało-polska, co nie? Serio, nie mam pomysłu... Doradzicie coś?
Na kolacji będzie ok. 8 osób.
PS. Naleśniki były na rosyjskiej kolacji
Poll
Podczas kolacji powinna lecieć polska muza, co polecacie?
srs bsns,
grzybowe dylematy,
ankieta,
czechy,
problem,
kulinarnie,
imprezy,
i da naaaaa,
ja,
help me!