Dec 25, 2012 20:18
Ароматна соковита динька містить багато мікроелементів та вітаміну А, вживання її в їжу різко покращує травлення. Але існують і протипоказання: годуючим мамам, хворим на діабет та виразкову хворобу шлунка, тим хто страждає на розлади кишківника рекомендовано уникати можливості ласувати запашним плодом.
Диня тепло- і світлолюбна рослина, стійка до засолення ґрунтів і посухи, погано переносять підвищену вологість повітря. Оптимальна температура для росту 35-40ºС. Насіння починає проростати при температурі +16…+17ºС. При температурі нижче +15ºС ріст припиняється, а при подальшому похолоданні відмирає коренева система.
Найкращими попередниками є картопля, капуста, бобові культури.
Вирощувати дині краще через розсаду. Особливої підготовки насіння не потребує, але варто замочити його у воді і дочекатися перших проростків.
Висівають насіння в торфові горщики діаметром 10 см в кінці квітня - на початку травня. В такий горщик можна посадити 2 насінини. Для росту і розвитку розсади необхідний температурний режим в межах +25…+30ºС вдень, і +18…+20ºС вночі. Сходи з’являються швидко. Готова розсада повинна мати 3-5 справжніх листків, а верхівку над цими листочками необхідно прищепити. У відкритий ґрунт висаджують розсаду обов’язково загартовану. Термін її посадки кінець травня - початок червня.
Рослини дині добре реагують на добрива. Тому рекомендують в лунки, перед посадкою щедро внести компост або перегній (до 2 кг) і ретельно його полити. Посадивши розсаду динь в таку багнюку, необхідно присипати лунки сухою землею. Важливим моментом при посадці рослин дині є те, що розсаду ні в якому разі не можна заглиблювати, і навіть навпаки буде краще, щоб вона виступала на 1-2 см над поверхнею ґрунту. Диня любить помірні поливи.
Схема посадки: 120 х 60 см, але залежно від сорту може бути змінена.
Після прищипування утворює багато нових пагонів. З них залишають два найсильніших, решту видаляють. Жіночі квіти утворюються в основному на бокових пагонах. Не варто залишати на рослині всі зав’язі, так як вони не встигнуть визріти, тому краще залишити 2-4 плоди. Період достигання від 2 до 6 місяців. Якщо раптом помітили, що плоди розвиваються не рівномірно, варто підживити рослини.
Доки рослини ще зовсім молоді варто провести розпушування ґрунту. Присипання пагонів вологою землею створює сприятливі умови для утворення додаткових коренів.
Щоб дині рівномірно дозрівали варто періодично їх перевертати, а під самі плоди постелити нетканий матеріал, щоб уникнути загнивання.
На сході відома хвала дині: «… робить волосся блискучим, очі молодими, вуста свіжими, бажання сильними, можливості переходять у дію, чоловіків бажаними, а жінок - прекрасними».
Чого щиро вам і бажаю. Ваша Paniflora.
технологія вирощування дині,
паніфлора,
панифлора,
paniflora