ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ КАВУНА

Dec 23, 2012 15:11


Для любителів соковитих кавунів не потрібно наголошувати, що він є джерелом пектинів, клітковини, вітамінів В1, В2, С, РР та мікроелементів. Щоб задовольнити добову потребу здорової людини в магнії достатньо 150 г кавуна. В 100 г соковитої м’якоті міститься лише 38 калорій. Його вживають для зниження апетиту, оскільки кавун швидко дає відчуття ситості. Фолієва кислота (вітамін В9) нормалізує обмін жирів, відіграє важливу роль при вагітності - регулює формування нервових клітин ембріону, що дуже важливо для його нормального розвитку.

Найкращими попередниками для кавуна є цибуля, капуста, картопля. До посадки насіння вимочують близько 10 хвилин у гарячій воді (50ºС). Готуючи насіння до посіву важливо вибракувати несхоже, зануривши його в 3-5% розчин кухонної солі (несхоже - спливе). Якісне насіння обов’язково промивають чистою водою.

Кавун можна зарахувати до культур, які вимогливі до умов вирощування - світло, тепло, волога. Найпридатнішим є сухий і спекотний клімат. Насіння проростає при температурі +16…+18ºС. Для успішного проходження процесу запліднення зав’язей, необхідне підвищення температури до +18…+25ºС, а для нормального росту і подальшого розвитку плодів - +25…+30ºС.

Найраціональнішим методом вирощування кавунів є розсадний. Вирощувати кавуни краще в торфових горщиках і не більше місяця, не допускаючи переростання рослин. Розсаду не прищипують. Висаджують кавуни квадратно-гніздовим способом, з розрахунку 3 гнізда на 1 м2.

Посадку починають при прогріванні ґрунту на глибині 1-2 см до +16ºС. Кавуни полюбляють піщаний ґрунт, але можна вирощувати і на інших. Кавуни чутливі до внесення добрив, а найкращим є перепрілий гній. Сходи з’являються приблизно за тиждень. У фазу 5-7 листочків - обгортаємо. При появі перших зав’язей - сильно поливаємо.

Коли плід стане розміром з кулак, прищипуємо основний батіг, залишаючи одну зав’язь (бокові батоги видаляємо повністю, оскільки рослину кавуна формують в одне стебло), залишаючи над зав’яззю 2-3 листки.

Великої шкоди завдають плодам дротяники, але постеливши під зав’язь фольгу можна позбутися цієї проблеми.

Кавун посухостійкий, але обожнює щедрі поливи. Але чим більший полив, тим менше цукру в плодах, тому у другій половині вегетації поливи припиняють. Стиглість кавуна найкраще перевіряти за станом вусика на батозі, що розміщений як раз навпроти плодоніжки плоду: вусик всох - кавун стиглий.

З плодів кавуна наші пращури готували хмільний напій - кавунівку. Цікаво, чи куштував хтось таку наливку? Якщо ваша ласка, поділіться рецептом.

З вдячністю Paniflora.

технологія вирощування кавуна, паніфлора, панифлора, paniflora

Previous post Next post
Up