З Першого Спасу - холодні роси

Aug 14, 2008 14:05

Шось мені захотілося відновити мітки "ГКФ" і "обрядова їжа"..

Медовий, або Маковий Спас, або Маковій, або Мучеників Маковейських. Починається Успенський піст, Спасівка.

Львівський Синод 1891 року дає такі приписи щодо Спасівки: у понеділок, середу й п'ят­ницю Собор дозволяє набіл, а в инші чотири дні тижня їсти м'ясо. У ці чотири дні духовні особи мають перед обідом і вечерею прока­зувати 50 псалом, а миряни зобов'язані відмовити 5 разів "Отче наш" і 5 разів "Богородице Діво".

В Церкві святять макові голівки, свіжий мед і китиці лікарського зела..

До столу варто приготувати -
Вареники з маком, поливаючи медом
Пісні палянички (тісто на кефірі, з содою, одне яйко, муки скільки візьме, зробити палянички, поколоти виделкою, пекти на змащеній бритванці доки не зарум*яняться) з перетертим маком і медом.

Мак для обидвох випадків запарити три рази, воду злити, перетерти до білого. Для вареників - додати родзинок або вишні, поцукрувати, дати дрібку цинамону. Для паляничок - додати меду і дрібку цинамону.
У вареники - мак всередину. очевидно. А для паляничок - як поливка.

ГКФ, пізнай свій Обряд, обрядова їжа

Previous post Next post
Up