Шалтибарщай та подільський полугрош

Sep 10, 2015 11:36

Шалтибарщай та подільський полугрош.
Литовські смаки Вінниці. Коли литовські князі стали правити на Поділлі, вигнавши татарів, їхнє панування означилось досить суттєвим проривом у родвитку міста та навколишніх територій.
Основними проявами црювання трьох братів Коріатовичів були: повага до традицій, віросповідань, культурного складу та використання адміністративного устрою подолян. Мало того, самі очільники переймали цінності та віру від наших предків.
За часів володарювання князя Костянтина Коріатовича (1380-1391) та князя Федора Коріатовича (1388-1394) на наших землях карбувався «подільський полугрошик». Для довідки доцільно згадати про Дмитра Коріатовича, якого у руських хроніках іменують воєводою Бобриком Волинським. Він одружився на княжні Анні - сестрі Великого князя московського Дмитра Донського. Внаслідок цього родова емблема Коріатовичів - Юрій Змієборець - стає гербом московських князів та Москви. Згодом син Дмитра Донського князь Василь починає друкувати монети із зображенням святого Юрія на коні зі списом - «копьём», від чого і з’явилася назва грошової одиниці - «копійка». Отак з Поділля символи роду перейшли до Московії. А нам лишилися дружні стосунки з литовським друзями та смачні рецепти, одним з яких є холодний борщ або Šaltibarščiai.
Отож, беремо :
2 літри кислого молока або кефіру
50 мл сметани
2-3 варених яйця
зелена цибуля
кріп
2 свіжих огірка
2 маленький відварених бурячка або 1 великий
Сіль
Перець
Окремо готуємо відварну молоду картоплю, посипаємо її кропом, подається ГАРЯЧА картопля до холодного шалтибарщаю.
Побрібнюємо огірки, тремо буряк, нарізаємо кріп та зелену цибулю. Все старанно перемішуємо з кислим молоком або кефіром, додаємо сметанку, сіль, перець за смаком.
Тепер гарячу картопельку заїдаємо холодним шалтибарщаєм і буде нам щастя, дружба, ми та злагода.

подільська кухня, шалтибарщай

Previous post Next post
Up