Маковея. Коржі з маком.

Sep 10, 2015 11:24

"Їж, дурню, бо то з маком" - примовляла моя бабуся Зінаїда, готуючи шулики, або як вона їх називала "шуляки". Готувалася страва на Маковія, а згадалася лише зараз, мабуть то так треба)
Так от, береться мак, мед, борошно, сіль, оцет. Пропорції:
корж:
1. борошно - 2 скл.;
2. мед - 1 ст. л.;
3. сіль - дрібка (до смаку);
4. сода - 0,5 ч. л.;
5. оцет столовий 9% - 0,5 ч. л.;
6. вода питна - 0,25 скл.;
7. соняхова олія (рафінована) для змащування.
макове молочко:
1. мак - 1 скл.;
2. мед - 5 ст. л. або цукор - 6 ст. л.;
3. вода питна (гарячий окріп) приблизно півлітра
Корж. У просіяне пшеничне борошно влити, розчинені в воді, мед і сіль та, погашену в оцті, соду . Замісити тісто. Розкачати тісто у пласт завтовшки 0,5 сантиметра, покласти на деко зі змащеним олією, пергаментом (щоб легко було ламати випечене тісто можна одразу його надрізати ножем на деку ромбиками 2x2 сантиметри), наколоти виделкою і випекти в духовці.
Макове молоко. Мак двічі залити водою, даючи добре набубнявіти, щоразу зціджуючи воду, відтак проварити близько 2-х хвилин для знищення мікробів, та розтерти макогоном у макітрі, поступово підливаючи дуже маленькими дозами окріп. Можна розтерти мак кавовим млинком або погружним блендером.
У приготоване макове молоко влити мед або насипати цукор, безперервно розмішуючи, і розвести гаряченьким окропом. Цією юшкою залити дрібно наламані шматочки випеченого шулика і добре перемішати, даючи їм просочитися поливкою.

подільська кухня, макові коржики

Previous post Next post
Up