Украина - Польша. 1940-е...

Jul 11, 2013 21:10

 
Я писал недавно по поводу замечательной совместной декларации украинских и польских епископов РКЦ и УГКЦ о Волынской трагедии и о всех прочих трагедиях и актах насилия, неразрывно с ней связанных.
Высказал немного и свои мысли.

Повторю снова:

...к сожалению, - это было. Было :(((
И героями командиров и воинов УПА мы считаем отнюдь не за это ( Read more... )

Украина, история, память

Leave a comment

novitsky July 12 2013, 11:11:55 UTC
 
      Cейм Польщі відмовився назвати Волинську трагедію геноцидом
      Сейм Польщі також не підтримав поправку, якою частина депутатів хотіли встановити 11 липня Днем пам'яті жертв Волинської трагедії, мучеництва кресовян. За неї проголосували 178 депутатів, проти - 259 депутатів.
      Представник РО Роберт Тишкевич, котрий представляв компромісний варіант заяви в справі Волинської трагедії, зазначив, що комісія вирішила відмовитися від встановлення цього дня Днем пам'яті кресовян через те, що насправді кресовяни постраждали не лише на Волині.
      Він нагадав, що багато поляків, котрі жили на так званих кресах, постраждали від Радянського союзу, котрий напав на Польщу 17 вересня 1939 року.

Депутати Сейму назвали польсько-український етнічний конфлікт 1940-х років "етнічною чисткою з ознаками геноциду"
Депутати наголосили, що діяльність німецьких і радянських окупантів під час Другої світової створювала умови для міжнаціональних і міжрелігійних конфліктів.
      Перед голосуванням міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав депутатів не руйнувати європейські перспективи України. "Що змінилося від 2009 року, коли Сейм прийняв значно менш радикальну ухвалу [з цього питання]. Чи змінилася кількість жертв? Чи змінилося міжнародне право? 2013 рік вирішить геополітичну орієнтацію України на покоління", - заявив він.
      Раніше екс-президенти України і Польщі Кучма і Кваснєвський закликали депутатів не зіпсувати примирення, досягнутого обома державами у питанні Волинської трагедії.

Перед голосуванням перед депутатами Сейму виступив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський
      "Є сили, які інакше, ніж ми (поляки) дивимося на напрямок, в якому Україна повинна інтегруватися, котрі зараз активно діють, аби Україна інтегрувалася в іншому напрямку", - сказав Сікорський, звертаючись до депутатів та закликаючи не створювати перешкод на шляху для приєднання України до Євросоюзу. Міністр закликав стримати емоції та подумати про майбутнє, а також процитував слова екс-президента Польщі Леха Качинського: "Ми не зможемо змінити минулого, але можемо зробити так, аби воно не визначало нашого майбутнього".
 

Reply


Leave a comment

Up