Забезпечення права журналістів на захист джерел інформації

Apr 18, 2011 02:26

 
17 березня 2011 р. у Верховній Раді був зареєстрований законопроект № 8256 «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації), представлений 11 народними депутатами.

Даним законопроектом до переліку професій - нотаріуса, лікаря, психолога, священнослужителя, адвоката - яких не можна допитувати як свідків з приводу інформації, що стала їм відома у процесі виконання їхньої роботи, додається професія журналіста.

Також законопроектом передбачається, що обшук і виїмка обладнання і носіїв інформації у журналіста можуть проводитися лише за вмотивованою постановою голови апеляційного суду за місцем проведення слідства на підставі подання прокурора області (АРК, міст Києва або Севастополя). При цьому, у такому поданні обов'язково має бути зазначено, що йдеться про обшук у журналіста.

Новий законопроект - не просто ще один юридичний акт, що захищає права журналістів. Такі закони на сьогоднішній день вже існують. Зокрема - закон про державну підтримку та соціальний захист журналістів, закони про ЗМІ, що включають статті, які передбачають кримінальну відповідальність за перешкоджання їхній законній діяльності.

Однак, всі ці норми не є перешкодою для міліції, тому що представники правоохоронних органів заявляють, що у своїй діяльності керуються виключно Кримінально-процесуальним кодексом, де про журналістів нічого не сказано.

ДЕТАЛЬНІШЕ:
      => http://bilozerska.livejournal.com/432750.html
      => http://www.poryad.com/?p=10108
 

права человека

Previous post Next post
Up