Вечная память: Новица Неговановић (30.11.1945 + 9.8.2021)

Aug 10, 2021 08:04

image Click to view


image Click to view



Од кад је почело ово злехудо "коронованије" подоста је "бесмртника српске народне музике" отишло с оне стране, јуче им се придружио у својој 76-ој години и Новица Неговановић. Хармоникаш, композитор и певач.

Као хармоникаш - непоновљив и урођени (генетски - отац и стриц и сами свирачи су открили да има штофа када је са пет година "на слух" тачно отпевушио мелодију коју је чуо) свирач (победник "Прве хармонике Југославије 1966.) и композитор многобројних кола, без којих учење деце да свирају хармонику у Србији неће моћи да прође (оставио приметног трага и на педагошком пољу).

Као композитор - аутор музике за небројене песме на фону српске - специфично шумадијске традиције (свакако најчувенија "Јаничар" у извођењу Цунета Гојковића),  или кафанске мерак-песме опет специфичног сензибилитета, нпр. две севдалинке за Сафета Исовића (најпознатијег, по већини и најбољег извођача севдалинки): Ко се једном напије воде са Баш-чаршије, Ја сам човек од мерака.

Као певач, заправо кантаутор - извођач непоновљивих песама, само неке од њих: Једна река у мом крају, Прође лето 30-то,Ти анђео а ја ђаво, Имам очи непослушне, Воденичар на Морави, Ти лепотом чуда ствараш (мени се овај стих (заправо почетак песме) толико свидео да ћу га неком приликом свакако искористити у химнографисању), Тече река, тече Гружа ... - на стихове Добрице Ерића).

Синоћ сам гледао емисију "Печат у времену" у којој је гост био Новица на тзв. кабловском каналу проблематичног имена "Токсик" и тек пред крај приметио да је "In memoriam", ни на крај памети ми није било да је Новица отишао, прво сам помислио на водитеља (Горан Јовановић), али сам се убрзо уверио шта би.

У Србији као земљи шљиве и хармонике, има хвала Богу доста добрих хармоникаша (свирача - још увек више талентованих а мање прописно школованих), али после одласка Тозовца и њега остаће дуго упражњена места двојице најкомплетнијих и најквалитетнијих аутора савремене српске народне музике.

Коктел највећих хитова и кола.

IN MEMORIAM - Novica Negovanović - аутора Сандре Милошевић.

Novica NEGOVANOVIC ... Vreme i ljudi - аутора Драгољуба Миловановића.

Чланак: Преминуо хармоникаш и композитор Новица Неговановић.

Википедија.

Дискографија.

Новица Неговановић, Народна музика, Вечная память

Previous post Next post
Up