Старий ринок Віктуалієнмаркт (Viktualienmarkt)

Feb 21, 2011 11:43


        Найстаріший і найпрекрасніший із ринків Мюнхена - Віктуалієнмаркт (Viktualienmarkt). Із початку ХІХ століття там торгують різноманітними продуктами - фруктами, овочами, молоком, м’ясом, вишуканими французькими винами, рибою, морепродуктами, екзотичними делікатесами з усіх усюд. 
        Туди ходять всі: і місцеві жителі, і туристи. За традицією, там можна посмакувати вареною телячою ковбасою (Weißwurst), випити гарячого бульйону чи пива в біргартені біля «майського дерева». Останній день карнавалу, присвяченого масляній, славиться танцями ринкових продавщиць у маскарадних костюмах.

Традиції.


Назва ринку походить від латинського victus - продукт, запас. Початково це торгове місце звалося «grüner Markt» (зелений ринок) або просто Marktplatz. Латинське переінакшення з’явилося в ХІХ столітті, коли буржуазія почала послуговуватися на заміну німецьким латинськими назвами.

Просто милі звірята.



        Початково ринок містився на Марієнпляц, де завжди бракувало місця, а збут зерна та продуктів вимагав великої площі. Максиміліан І Йосиф переніс 3 травня 1807 року цей базар на площу не так вже й далеко від прадавнього місця, біля церкви Святого Хреста. У середини 1850-х років обвалили частину монастиря від цієї церкви, що додало ще трохи місця.

Площа виконує частково функції біргартену.


Там п’ють пиво (Bier + Garten) або щось їдять.


Під час ІІ світової площа була сильно пошкоджена, але її відновлення не потребувало таких значних коштів, як інші історичні споруди. У 1953 році на ринку встановили фонтани з питною водою на честь народних співаків та коміків Лісль Карлштадта (Liesl Karlstadt), Карла Валентина (Karl Valentin) та Вайс Фердль (Weiß Ferdl). Пізніше додали ще фонтанів з Ідою Шумахер (Ida Schumacher), Еліз Аулінгер (Elise Aulinger) та Ройдер Йякль (Roider Jackl). А коли почалися літні Олімпійські ігри (1972), ринок відреставрували та прочистили частину дерев.

Фонтан Вайса Фердля.


Лісль Карлштадт.


На Віктуалієнринку відбуваються традиційні дійства з завидною регулярністю:
        - 11.11 в 11:11 годині починається карнавал дурнів (Narrhalla) з представленням офіційних мюнхенських пар принців;
        - четвер масляної з танцями торговок;
        - у середині квітня відкривають сезон спаржі;
        - свято садів (завжди у перший четвер серпня);
        - літнє свято (завжди у першу суботу серпня);
        - у перший четвер Октоберфесту проводять так званий Prominentenwiegen (святкування, коли торговці віддавали частину грошей на пожертви).























Nota bene: там продають просто міріади сортів оливок, і дають куштувати. Але я їх не їм :(

Previous post Next post
Up