Вчимо архітектуру: Форт

May 23, 2010 23:14


            В оборонній архітектурі ХVII-XVIII cт. були невеличкі фортеці, які захищали окремі мости, дороги, переправи. Їх у ті часи називали фортами (від латинського fortis - сильний). Зараз, здається, так само називають.
            Форт - окреме укріплення закритого чи відкритого типу, яке входило до складу фортеці. Могло існувати кілька поясів фортів, які виносилися від ядра фортеці на 2-3 км з проміжками між собою 1,5-2 км. Їх задачею було втримання важливих пунктів поблизу укріплення, щоб утруднити її обхід. Це такий собі архітектурний презерватив.
            У ХІХ столітті форти були складовою частиною фортечного кільця великих міст. Діаметр міг досягати до 15 км (Кьольн, Інґольштадт). Відомим зірчастим фортом є місце, де зараз стоїть Статуя свободи в Америці. Але, мабуть, не менш пропіареним буде форт Буаяр, де проводилися відомі передачі з однойменною назвою.

На сьогоднішню ревізію архітектурних термінів у нас потрапив Форт Легіонів, що знаходиться недалеко від центру Варшави.

Коротка довідка.
           Форт «Владімір», а з 1921 року - Форт «Легіонів», споруджено в 1851-1853 році для укріплення Варшавської цитаделі. Трьохповерхова башта була збудована за проектом французького фортифіканта Марка Монталемберта і представляла собою незамкнутий цегляний циліндр. Із північно-західного боку були ворота з підйомним мостом та сухий рів. На даху розміщувалися позиції для піхоти, на верхніх поверхах - окремі камери та піхотна палата. На нижньому поверсі - гарматні відділення.
           Після 1865 року башта була модернізована, рів зі східної сторони засипаний, а між баштою та Віслою була збудована батарея у вигляді перевернутої літери L, яка захищала переправу через польську водну артерію. Після створення Варшавської фортеці форт утратив стратегічне значення. 
           Під час І світової тут зберігалися архіви Варшавського округу. На західному схилі спорудили хрест на згадку про страчених членів Січневого повстання. У 1918 році форт було передано у відомство військового архіву у вигляді офісної будівлі та складу. Там відбулися значні зміни: замурували багато призначених для ведення бойових дій примочок.
           Після ІІ світової форт знову був у руках військових: тут обладнали майстерню, склад та сховище. Частково води Вісли залили нижні поверхи, що укріпило легенду про ймовірний тунель. У 1996 році форт був покинутий і спустошений. У 1999 році будівлю передали у відомство військового агентства і частково продали приватній фірмі. Деякі приміщення нині обладнані для туристичного огляду. Споруда зареєстрована в якості історичного об’єкта «Форт легіонів».
           До речі, форт пробігає на кінострічці «Огнем і мечем».



:_архітектура у льорнеті Заратустри_:, Річ Посполита, Æвропа, Варшава

Previous post Next post
Up