Вінниця: монастирі, фонтан і не тільки...

Jan 13, 2016 19:23

 Чи можливо за декілька годин побачити всі пам*ятки у місті площею,скажімо, ммм.. десь так 113км2?Звичайно,це залежить від кількості цих пам*яток.А якщо їх там більше двохсот?Ну,тоді це явно нереально! Але при великому бажанні і правильно складеному маршруті можна встигнути оглянути основні цікавинки, так сказати,-"родзинки" міста,щоб на майбутнє було з чим його(це місто) асоціювати.В нас тепер свої асоціації: трамваї,водонапірна вежа і чудовий музикально-світловий фонтан...
 Мова йтиме про Вінницю.


Умовне започаткування літопису Вінниці з 1363 р. пов'язане з намаганням Великого Литовського князівства утвердити своє володарювання на Поділлі, укріпити обороноздатність регіону. Міста існували напередодні: давньоруська „археологічна“ Вінниця у межах староміської території - за 150 років напередодні литовської експансії, безперервна Вінниця під управлінням отамана -близько десятиліття перед загарбанням Поділля Литвою.
Будинок реального училища (Головний учбовий корпус).1888-1891рр.


Будинок громадських організацій (1936-1940рр.)


Близько 30 спустошливих нападів татар зазнала Вінниця з 1400 до 1569 рр. Але й за цих важких умов місто розвивалось як економічний і культурний осередок. Найдавніша згадка про вінничанина, студента Краківського університету відома з 1469 р., а про першого ремісника - з 1508 р.. У 1545 р. у Вінниці налічувалось 273 будинки, через сім років - 429. Зі спорудженням у 1558 р. нової фортеці на острові Кемпа виникло «Нове місто» на правому березі Південного Бугу і продовжувало розвиватись «Старе місто» на лівому.
Державний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Садовського (1910р.)


Державний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Садовського (1910р.).Фасад


За Люблінською унією Вінниця входила до складу Польщі і з 1598 р. була центром Брацлавського воєводства. Про її відчутну роль у господарському житті краю засвідчують надані у 1580, 1593 і у 1634 рр. привілеї безмитної торгівлі на всій території польсько-литовської держави і утвердження Магдебурзького права у 1640 р.
Музично-драматичний та ТРК + фонтан


Фото


Будинок міської думи (1911р.) + готель "Вінниця"


Католики у 1617 та 1624 рр. завершили будівництво двох монастирів, у 1642р. відкрили єзуїтський колегіум. Серед православних віруючих наростала популярність вінницького братства Кузьми й Дем'яна, яке з останньої чверті XVI ст. утримувало українську братську школу. У 1616 р. засновано православний чоловічий монастир на честь Вознесіння Господнього, а у 1632р. православний жіночий Благовіщенський монастир. Завдяки зусиллям відомого діяча культури П. Могили у 1632 р. відкрито православний колегіум.
Прямуючи на Європейську площу: готель "Савой"(1912-1913рр.)


Синагога Ліфшиця (1897р.)


7 липня 1648 р. до Вінниці вступають частини військ Б. Хмельницького на чолі з полковником М. Кривоносом і вона стає сотенним містом Кальницького полку. Героїчну сторінку в історію боротьби українського народу за незалежність вписали вінничани у березні 1651 р., коли у ході оборони міста 3-тисячним козацьким полком під проводом полковника І. Богуна було вщент розгромлено 20-тисячне польське військо. Протягом 1653-1667 рр. Вінниця була полковим містом гетьманської держави.
Кінотеатр "Родина"


Міська рада


Після приєднання Правобережної України до Росії і утворення Подільської губернії у 1797 р. місто стає центром Вінницького повіту.
Важливим стимулом подальшого розвитку міста стало будівництво Києво- Балтської залізниці. Відчутно змінювалось місто на поч. XX ст.:у 1911 р. побудовано першу чергу водогону, встановлено електроосвітлення,у 1912 р. відкрито трамвайне сполучення Замостя з центром міста.
З 1914 р. Вінниця стає адміністративним центром Подільської губернії.
Водонапірна вежа (1912р.)

Європейська площа з вежею,скульптурами та каштанами


У 1923 р. місто стає центром округу, а з 1932 року і до нинішнього часу - адміністративним центром утвореної Вінницької області.
Меморіальний комплекс "Слави" .1958р.(1977р.?)


Цвітуть каштани.Вересень...


Забудова історичного центру Вінниці характеризується низкою цікавих тенденцій і особливостей.
Єрусалимка - квартал місцевої єврейської бідноти є взірцем т.зв. «єврейського містечкового бароко», притаманного для Сх.Поділля, що почало формуватися від кін. XVIII ст.  Характерною особливістю архітектурного обличчя історичного центру Вінниці стало використання у міській житловій і громадській архітектурі в 1910-30-х рр. загальноєвропейських модних архітектурних стилів, в першу чергу, стилю модерн, а також конструктивізму.
За СРСР у місті дещо перебудовано у 1950-60-і рр. (в тому числі у т.зв. сталінському бароко), а також збудовано чимало громадських будівель (залізничний вокзал, музично-драматичний театр, палац піонерів, поштамп, спортивний комплекс).
Фото

"Будь достоин эпохи,ровесник!"..(згідно закону про декомунізацію мозаїка підлягає демонтажу у січні 2016р.)


Вінницькі трамваї-окрема цікавинка міста.Рух електричного трамвая було відкрито у Вінниці 28 жовтня 1913 р.за маршрутом «Вокзал - Жіноча гімназія». Вже навесні 1914 р. збудували другу лінію Миколаївським проспектом до Військового містечка. На двох двоколійних лініях працювало 11 вагонів. На лінії працювали двовісні двосторонні вагони фірми MAN. Один із таких вагонів зараз відреставровано, і він перебуває в депо; інколи, у свята або як екскурсійний, експлуатується на лінії. Інший макет, виготовлений 2003 р. на честь 90-ліття трамваю, як пам'ятник встановлений біля трамвайного депо.
Восени 2006 р. муніципалітет Цюриха повідомив про те, що Вінниці будуть подаровані тридцять вживаних трамваїв марки Karpfen Be4/4, які раніше працювали в Цюриху.
"Цюрихський трамвай"


Костел капуцинів-францисканців (1760р.)


В готелі “Савой” деякий час перебував уряд УНР,а під час Другої Світової війни неподалік Вінниці розміщувалася ставка “Вервольф”. Монастир капуцинів-францисканців (1760р.)


Монастир домініканців (1760-ті рр.-1770-ті рр.)


Доречі,Вінниця одне із двох міст на всю Європу у якому є мавзолей,-в місцевій усипальниці спочиває видатний хірург і піонер анестезії М.Пирогов. Він провів тут останні 20 років свого життя. Його будинок-садиба став музеєм. Також збереглася старовинна аптека та кілька прибудов в яких колись приймав відвідувачів видатний лікар.
В саду досі росте старезна сосна, яку власноруч посадив господар садиби. Під час міжнародних медичних зібрань, які проводяться раз на 4 роки у Вінниці і називаються «Пироговські читання», лікарі зі всього світу приходять до сосни, аби  зібрати шишки і висадити в своїй країні такі ж дерева.
Єзуїтський монастир:келії та колегіум (1620-ті рр.-1640-1650-ті рр.)

Домініканський монастир:інтер*єр костелу / Свято-Преображенської церкви


Вівтар у костелі / Свято-Преображенській церкві


Тут,у Вінниці,народився і жив 33 роки М. Коцюбинський.
Костел/Свято-Преображенська церква.фасад


Келії домініканського монастиря


Ансамбль домініканського монастиря- комплекс будівель сакральної архітектури, які були зведені в XVII ст. коштом С.Черленківського(за ін. джерелами -старости Я.Одрживольського)та пожертвами благодійників. Домініканський монастир займав північно-західну частину фортифікаційного укріплення Мури.

Оселя домініканців, як і в сусідніх єзуїтів, розміщених на території одного фортифікаційного комплексу Мури, тривалий час була дерев'яною. Будівництво мурованих будівель розпочалось в 1750-1758 рр. (за ін. джерелами - в 1758-1760 рр.).
Костел домініканців

Залишки фортечної стіни Мури


Мурований костел домініканців збудований 1760 р. Його каркас складають 3 нефи, 6 колон та прямокутні сакристії. В інтер'єрі збереглися фрагменти настінного живопису XVIII ст. До костелу прилягає корпус келій, збудований у 1765 р. Келії з костелом формують внутрішній двір-атріум. Келії - цегляні, двоповерхові, збудовані у формі букви «П» в плані.
Під будівлею знаходилась крипта, перекрита півциркульними склепіннями з розпалубками.
Вежі, що оточували монастир, були одноярусними, квадратними в плані, із заокругленими кутами, та укріплені контрфорсами.
Один із мостів через р.Південний Буг

Новий храм поблизу автовокзалу


В 1835р кляштор був скасований, а через чотири роки храм вже діяв як православний. Для надання будівлі православного вигляду було зведено фальшиві шатрові завершення на фасадних вежах, третє завершення було зведене над фальшивим барабаном над середньохресттям. Після жовтневого перевороту 1917р. і вежі і завершення були прибрані. Використовувався як будинок органної музики. З 1991р. освячений під православний Преображенский кафедральный собор.
Туристичні прогулянки на катері


Панорама


Єзуїтський монастир - споруда сакральної архітектури, збудована у XVII ст. за прикладом феодальної фортеці коштом старости Брацлавського воєводства Валентія-Александра Калиновського. Згодом було споруджено ансамбль монастиря - до головного комплексу було приєднано костьол, колегіум та конвікт (гуртожиток).
Весь ансамбль єзуїтського кляштору був оточений мурами. Деяка частина мурів зберіглася разом з кутовою вежою. Тринавовий костел дійшов до наших днів через зруйнування, пожежі, перебудування далеко не в первісному вигляді. З вівтарного боку костелу був прибудований монастирський корпус. Можливо фасад костелу мав дві кутові вежі, парапет на їх місці був побудований напр. XIX ст., тоді ж встановлено ажурні чавунні сходи.
Панорама-2

Південний Буг


За стінами ансамблю єзуїтського монастиря був розташований монастир домініканців.Згодом будівлі єзуїтського і домініканського монастирів були об'єднані в єдину фортифікаційну систему з оборонним муром та вежами під назвою Мури.

У 1746 р. неподалік єзуїтського та домініканського монастирів був зведений монастир капуцинів. Між цими трьома монастирями функціонувало підземне сполучення. Єзуїти використовували підземні комунікації для оборонних та господарських цілей.
Фонтан Roshen (2011р.)

Микільська(Миколаївська) церква (1746р.)


Внаслідок аварійного стану південна частина оборонної стіни з пов'язаними з нею келіями та ін. будівлями була розібрана в 70-их рр.. XIX ст. У 1891 р. обвалилася частина стіни з боку головного фасаду костелу. У 1901 р. незначна частина приміщень була відремонтована. Оновлення споруд монастиря почалося в 1907 р. у зв'язку з пристосуванням їх під чоловічу гімназію, а в 1911 р. в монастирі розміщена і жіноча гімназія.
 Значна частина стін з вежами, які оточували єзуїтський і домініканський монастирі, зруйнована. Збереглася лише кутова південно-західна вежа з південною і частиною західної стін.  На сьогодні розробляється науково-проектна документація, спрямована на їх збереження.
Типовий храм Поділля..


Старгородська церква за кам*яним муром


На даний момент, на території колишньої єзуїтської оселі фунціонують декілька закладів - Державний архів Вінницької області (з 1920р.), обласні краєзнавчий (з 1929р.), художній музей (з 1987р.) та технічний ліцей (з 1993р.).
Дзвіниця Микільського храму


Дзвіниця (19ст.).


Але справжніми родзинками,завдяки яким запам*ятовується і вирізняється місто Вінниця є не мури і не монастирі і навіть не цікаві садиби,а сучасніші та більш мирські пам*ятки- водонапірна вежа(каланча) та світло-музичний плавучий фонтан Roshen.
Під гонтом та з контрфорсами...


Вечірнє шоу починається...


У 1912 р. за проектом Г. Артинова в центрі міста була зведена водонапірна вежа, що поєднувала функції пожежної каланчі, для цілей якої був пристосований верхній ярус.
Під час Німецько-радянської війни(1941-1945), ще залишаючись однією з найвищих будівель Вінниці, вежа виконувала, крім основних, функції спостережного пункту.
Після війни вежа  була переобладнана в житловий будинок-у ній поселилися сім'ї працівників міського водоканалу.
Статус пам'ятки місцевого значення вежа отримала у 1983 р. Реконструйована за проектом Є. Пантелеймонова. У 1985 р. її передають у володіння Обласного краєзнавчого музею. З цього моменту в залах вежі-каланчі розташувалася частина музейної експозиції Меморіалу революційної та бойової слави.
Загальна висота споруди - 28 метрів.
Танець води..

Шоу варте уваги!


Фонтан Roshen - фонтан, збудований в руслі р. Південний Буг поблизу острова Кемпа (Фестивальний) у Вінниці. Це найбільший в Україні і в Європі плавучий фонтан. За оцінками експертів входить в десятку найкращих і видовищних фонтанів світу. Його унікальність полягає в так званій «зимуючій технології», яка дозволяє опустити конструкцію під лід.
Інженер-розробник Фонтану «Roshen» - Ральф Доу, він же директор.
Використання лазерного проектора з екраном, що складається з водно-повітряної суміші, розподіленої по всій довжині фонтану дозволяє демонструвати на фонтан відео 3D.
Під час трансляції вечірньої шоу-програми демонструється світло-музично-водяне шоу з використанням музики відомих композиторів сучасності та класики...
Фото

храми, архітектура, монастир, Вінничина, памятники, дзвіниця, міст, фонтани, Вінниця, мандрівки

Previous post Next post
Up