Закарпаття осіннє: Мужієво та Бене.

Oct 17, 2015 18:14

Берегівський район - адміністративно-територіальна одиниця у пд.-зх. частині Закарпатської обл.На півночі він межує з Мукачівським районом, на сході - з Іршавським та Виноградівським, на заході - з Ужгородським районом, на півдні і південному заході проходить кордон України з Угорською Республікою...
..."проходить кордон України з Угорською Республікою.." Стоп!





Логічно буде навести наступні дані:
Національний склад населення за переписом 2001 р. : угорці -бл.41тис.чол.( 76,2%); українці -бл.10тис.чол.(18,8%);
Етномовний склад (рідні мови) населення: угорська-80,2%; українська- 18,8%.

Історична динаміка національного складу Берегівського району за даними переписів населення:
українці: 1959р.-16,6%; 1989р.- 19,5% ; 2001р.- 18,8%.
угорці :   1959р.-  80,3% ;1989р.- 75,6%; 2001р.- 76,2%.
Ні,візи не потрібно,-ви поки ще в Україні.
Будинок села. Над входом-два прапори...

Старовинне село Бене (колишня назва-Добросілля) було засновано угорцями на правому березі р. Боржави. Головним культовою спорудою міста і, можливо, його головним оборонним пунктом, був костел. Храм зведений в 50 метрах від річкового русла, поблизу головної дороги, що перетинає село і ведучою в східні райони Закарпаття.
"Сім Вождів" у центрі села

Перша письмова згадка про село датується 1269 р. в дарчому листі короля Бели IV, на володіння. З 1333-го р. село перейшло у володінні католицької церкви. Пізніше, священик під ім'ям Келемен, здійснив повний викуп земель селища. Судячи з усього, корінне населення села були кріпосні-селяни, що займалися лісництвом. За часів середньовіччя частина населення Бені було у володінні панів замку Квасово.
Римо-католицька церква


У 15 ст. в селі було споруджено храм у романському стилі. Припускають, що церква свого часу носила оборонний характер.
У 1567 р. Бене постраждало від нападу татар. Будівлю церкви було також пошкоджено.В 1593 р. громада прийняла реформатську віру, а храм було перебудовано.
В 1657 р. величезна пожежа знищила село,-такою була помста польського князь Любомирського воєводі Дьордю(Георгію) ІІ Ракоці за його посягання на польський трон.
Храм та центральна вулиця села

Костел Серця Ісуса


В селі також діє римо-католицька церква. З 1940 р. богослужіння католиків і греко-католиків відбувається в одній будівлі за домовленістю.
Готичний шпиль храму


Тутешня округа одна з найтепліших місцевостей Закарпаття. Село славиться виноробством і своїми столітніми винними підвалами, які прорубали в білому туфі навколишніх горбів в 1916 р. полонені вояки ...
Трансильванська готика


У 1916 р. бл. двохсот італійських вояк привезли в Берегово. Але на їхнє утримання в місцевої влади грошей не виявилось, тому солдатів "роздали" сільським жителям для господарських робіт при умові, що ті будуть хоч би раз на день годувати військовополонених. Незабаром з'ясувалося, що в мирний час ці люди мали корисні для цих місцевостей професії - вони були каменярями. Полонені вояки погодилися видовбати в скелях винні льохи  для місцевих господарів. Підвали були "європейського класу",- температура трималась постійною (12-13 град.) і не мінялася ні за яких погодних умов. Таких льохів в селі і понині шість.
Костел Серця Ісуса.Тил


А головна архітектурна "родзинка" села,-готичний костел Серця Ісуса,зведений бл.15ст.
У 1999 р. за матеріальної та фахової допомоги з Угорщини проведено реставраційні роботи. Дахам повернуто оригінальну форму і ґонтове покриття, над вежею здійнявся стрункий готичний шпиль.
Храм-красень


Центральна вулиця в с.Бене


Центральна вулиця в с.Мужієво


Від Бене до Мужієво (і навпаки,-з Мужієво до Бене)),-бл.5км. Їх можна пройти пішком(при наявності часу і бажання),заодно завітавши на винний завод "Котнар" та помилувавшись виноградниками,а можна і проїхати проходячим автобусом(маршруткою),чи такими собі приватними маршрутками,-місцеві на бусах возять пасажирів до Берегово..
 Вартість проїзду(осінь 2015р.) від автостанції у м.Берегово-до с.Бене становила 6 грн(стільки у мене взяв водій,без квитка,звичайно ж). Дорога з Бене у Берегово( з висадкою/посадкою у с.Мужієво) вартувала вдвічі більше(12грн.).Бізнес,во!?
Панорама села від реформатського храму в центрі


Ще один костел


Перша письмова згадка про Мужієво сягає 1114 р. Поселення належало Угорському королівству і неодноразово змінювало власника- феодала та закладалося за борги.
Меморіал


У 1566 р.(1567р.?) село піддалося спустошливому нападу кримських орд; в 1657 р. його розорили війська польської шляхти під керівництвом князя Любомирського(аналогія із сусіднім с.Бене).
Костел / реформатський храм 15ст. (18?)ст. з дзвіницею 17ст.(18-19?)ст.


Дерев*яна дзвіниця


Храм з елементами неоготики


Станом на поч. 1970-х рр. в селі була розміщена центральна садиба садово-виноградарського радгоспу «Мужіївській».Виробничим напрямком було виноградарство і садівництво. Вирощували також зернові та овочеві культури.
Фасад та бічні контрфорси храму


Фото


Історичні дані свідчать, що в Мужієво добували золото ще кельти, римляни та турки. Турки у середньовіччі вивезли бл. 20 тонн за 200 років. Добували на той час примітивно, - кайло, світильник, грабарка. Золотошукачі слідували за жилами, що знаходились в м'якому каоліні. Вони занурювались углиб не більше, як на 200 м. З цього ж каоліну за часів Австро-Угорщини виготовляли знамениту на увесь світ віденську порцеляну.
Руїни костелу Івана Хрестителя (1117р.)


Залишки домініканського храму серед поля..


З 1999 р. в Мужієво діяв рудник. Рудник був одним з найперспективніших в Україні, але постійно зростаючий показник смертності місцевих жителів від онкологічних, серцево-судинних та захворювань шлунково-кишкового тракту пов'язували з роботою рудника. Аналізи питної води показали, що вміст свинцю перевищував норму у 23 рази, кадмію у 8,2, до того ж був присутній надлишок марганцю, заліза, цинку та інших важких металів. Аналогічні результати показали аналізи грунту.
 В квітні 2010 р. підприємство оголосили банкрутом.
Фасад з дверним порталом. А ще,-хмара мошкари!


"Інтер*єр"


Костел Івана Хрестителя


Біля в'їзду в село з правого боку,бл.300м. від шосе,в полі, знаходяться руїни костелу Івана Хрестителя (1117 р.). На поч. 1920-х рр. на стінах костелу були сліди фресок, над аркою можна було розрізнити лик Спасителя, а по боках - лики святих. Зараз слідів фресок вже немає.
А у центрі села, на схилі гори стоїть костел XIV-XV(18?) ст. Стіни костелу укріплені контрфорсами. Привертає увагу витончений декор стрілчастих вікон на південній стороні. Поруч із костелом стоїть двоярусна дерев'яна дзвіниця каркасної конструкції, перекрита шатровим верхом зі шпилем.
Фото


А по дорозі в Берегово милуємось виноградниками,виноградниками,виноградниками...
Там де росте чортополох...

храми, архітектура, Бене, Закарпаття, мандрівки, дзвіниця, Мужієво

Previous post Next post
Up